Hydrofuge = waterafstotende vloeistof

Hydrofuge is een impregneermethode die gebruikt wordt om steenachtige ondergronden tegen vocht te beschermen. Door de gevel van de woning te impregneren blijft deze langer proper en kunnen problemen met doorslaand vocht voorkomen worden.

Wat is hydrofuge?

Hydrofuge is een methode om een gevel waterafstotend te maken. Het wordt ook wel gevelimpregnatie genoemd. Bij hydrofuge wordt er een transparante waterafstotende vloeistof op het metselwerk van de gevel aangebracht. De vloeistof trekt volledig in de poriën van het gesteente en is na uitdrogen niet meer zichtbaar. Na hydrofuge zal de behandelde buitenmuur geen vocht meer opnemen. De muur kan nog wel gewoon blijven ademen waardoor deze op natuurlijke wijze kan uitdrogen.

Waarom hydrofuge toepassen?

Hydrofuge kan om twee redenen worden toegepast:

1. Voorkomen van doorslaand vocht

Bij muren zonder spouw treedt er al snel vochtdoorslag op, zeker bij gevels met een hoge regenbelasting. Ook bij muren met spouw kunnen problemen ontstaan als gevolg van doorslaand vocht. Het isolatiemateriaal dat zich in de spouw bevindt kan nat worden, wat leidt tot een verminderde isolatiecapaciteit en hogere stookkosten. Door hydrofuge kunnen dit soort problemen voorkomen worden.

2. De gevel blijft langer schoon

Door het impregneren van de gevel zal deze geen vocht meer opnemen en hierdoor ook minder snel vuil worden. Mossen en algen zullen door de behandeling minder snel aangroeien en vervuiling kan makkelijker verwijderd worden.

Muren laten hydrofoberen? Gratis offerteaanvraag

Hoe gaat het impregneren in zijn werk?

Afhankelijk van het type impregneermiddel wordt de hydrofoberende vloeistof met een blokkwast of een sproeier op de buitenmuur aangebracht. In de meeste gevallen is het noodzakelijk dat de gevel eerst gereinigd wordt zodat de vloeistof goed in de poriën van het gesteente kan trekken. Ramen, deuren en kozijnen worden van tevoren afgeplakt om te voorkomen dat deze vuil worden. Na het behandelen van de muur heeft de vloeistof ongeveer een dag nodig om volledig in de gevel te kunnen trekken. Aangezien het impregneermiddel kleurloos is en volledig door het gesteente wordt opgenomen, wijzigt het uitzicht van de gevel niet door de hydrofuge behandeling.

Voordelen van hydrofuge

  • Bescherming tegen doorslaand vocht
  • Minder kans op vochtschade
  • Bescherming tegen vervuiling (gevel blijft langer proper en muur makkelijker te reinigen)
  • Muren behouden na behandeling hun thermisch isolatievermogen
  • Salpetervorming (witte uitslag op de muur) wordt een halt toegeroepen
  • ...

Wanneer beter géén hydrofuge toepassen?

Hydrofuge mag niet worden toegepast op beschadigde vorstgevoelige gevels. Zowel de stenen als het voegwerk moeten dus in goede conditie zijn. Indien dit niet het geval is, en er bijvoorbeeld sprake is van loskomend voegwerk of scheuren in het metselwerk, dan zullen deze problemen eerst opgelost moeten worden. Soms kan het gaan om een eenvoudige ingreep en kan men volstaan met wat licht reparatiewerk, in andere gevallen is extra renovatiewerk noodzakelijk. Voordat men overgaat tot hydrofuge zal de gevel altijd nauwkeurig op gebreken worden geïnspecteerd.

Prijs hydrofuge

Hydrofuge kost gemiddeld 10 tot 15 euro per vierkante meter, afhankelijk van de staat van de gevel en het gebruikte product. Indien er renovatiewerken verricht moeten worden zal de prijs wat hoger uitvallen.

Muren laten hydrofoberen? Gratis offerteaanvraag