Gevelafwerking met crepi

Indien de gevel van de woning aan renovatie toe is en je op zoek bent naar een betaalbare afwerking, dan zou je een gevelafwerking met crepi kunnen overwegen. Crepi is niet al te duur en zowel geschikt voor woningen met een moderne als een klassieke architectuur.

Gevelafwerking met crepi

Crepi is een pleistermateriaal op basis van kalk. Traditioneel wordt er cement als bindmiddel gebruikt (minerale crepi) maar tegenwoordig gebruikt men ook vaak kunsthars (siliconen crepi). Siliconen gebonden crepi heeft flexibele eigenschappen en is tevens waterafstotend. Minerale crepi (krabpleister) wordt meestal in ייn laag aangebracht (12 tot 15 mm), siliconenpleister kan door de sterkte ook in dunnere lagen worden geplaatst. Welk type crepi het meest geschikt is hangt af van de afwerking die je wenst en of er isolatie toegepast moet worden.

Gevelafwerking met siliconen gebonden crepi

Bij een afwerking met crepi kun je kiezen uit twee soorten pleistermaterialen: minerale crepi en siliconen gebonden crepi. Deze laatste soort wordt tegenwoordig erg veel toegepast vanwege de gunstige eigenschappen van het materiaal. Siliconencrepi bevat kunsthars als bindmiddel en is enigszins flexibel waardoor hij ook in combinatie met isolatie toegepast kan worden. Met minerale crepi is isolatie niet mogelijk omdat een minerale pleister niet flexibel is. Er zouden dan scheuren in het pleisterwerk kunnen ontstaan. Een ander voordeel van een kunsthars gebonden crepi is dat deze in dunne lagen kan worden aangebracht en dat de pleisterlaag goed bestand is tegen indringing van vocht.

Welke kleuren crepi zijn mogelijk?

Bij een gevelafwerking met crepi kun je in principe uit elk soort kleur kiezen. Indien je voor een lichte kleur kiest dien je er wel rekening mee te houden dat vervuiling sneller zichtbaar zal zijn. In een stedelijk gebied bijvoorbeeld, met veel verkeer, zal roetaanslag op witte crepi sneller opvallen dan op een donkere gevel. Donkere kleuren absorberen daarentegen meer warmte van de zon en in combinatie met isolatie kunnen erg donkere kleuren (zoals zwart en donkerbruin) beter niet toegepast worden. Door de warmteabsorptie zouden er dan scheuren in het pleisterwerk kunnen ontstaan.

Crepi en isolatie

Een gevelafwerking met crepi kan perfect gecombineerd worden met buitengevelisolatie. Er worden dan speciale isolatieplaten op de buitenmuur bevestigd waarop de crepi kan worden aangebracht. Door de woning aan de buitenzijde te isoleren kan er flink bespaard worden op de stookkosten en is de woning tevens extra beschermd tegen weersinvloeden. Vanzelfsprekend zijn hier wel extra kosten mee gemoeid want het aanbrengen van de isolatiematerialen moet nauwkeurig gebeuren en deze klus neemt de nodige tijd in beslag.

Prijs gevelafwerking met crepi

Wanneer je een gevel laat afwerken met crepi dan betaal je hiervoor gemiddeld 50 tot 75 euro per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van het aantal vierkante meters en het type woning. Kies je tevens voor isolatie dan moet je rekening houden met een kostprijs van 100 tot 130 euro per vierkante meter (bij een isolatiedikte van 15 cm).