Wat is de vochtdiagnose

Door het uitvoeren van een vochtdiagnose kan men bepalen hoe vochtig een muur is en waar de oorzaken van het probleem liggen. Gaat het bijvoorbeeld om opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatie of is er mogelijk sprake van lekkage? Door systematisch onderzoek te doen wordt het vochtprobleem in kaart gebracht en kan er een plan van aanpak worden gemaakt om het op te lossen.

Vochtdiagnose: waar let men op?

Bij een vochtdiagnose zal een vochtexpert allereerst op zijn eigen waarneming en jarenlange ervaring afgaan. Stel dat er bijvoorbeeld sprake is van schimmel in een slaapkamer dan kan dit een indicatie zijn van een slechte ventilatie maar het is ook mogelijk dat er sprake is van doorslaand vocht of een combinatie van beide zaken. Er zullen vochtmetingen gedaan moeten worden om objectief vast te kunnen stellen wat de oorzaak van het schimmelprobleem is. Een vochtexpert kan zich hierbij van meerdere testmethoden en hulpmiddelen bedienen.

Vochtdiagnose met de calcium carbide test

Om exact vast te kunnen stellen hoe vochtig een muur is, kan men gebruik maken van een calcium carbide test. Deze test wordt ook wel de boorgat methode genoemd. Bij deze methode boort men tot op een voorafbepaalde diepte een gat in de probleemmuur. Het boorgruis dat hierbij vrijkomt vangt men nauwkeurig op. Het gruis kan vervolgens geanalyseerd worden in een testbuisje waaraan wat calcium carbide is toegevoegd. Aan de reactie valt af te leiden hoeveel hygroscopische zouten zich in de muur bevinden en hoe vochtig de muur op een bepaalde diepte is. Deze test geeft betrouwbare resultaten en wordt veel toegepast bij het stellen van een vochtdiagnose.

Zelf een diagnose stellen

Er is een eenvoudige methode waarmee je ook zelf een globale vochtdiagnose kunt stellen. Om te bepalen of een vochtprobleem veroorzaakt wordt door condensatie of door vochtdoorslag kun je een stukje aluminiumfolie met wat schilderstape op de muur plakken. Laat dit vervolgens vier a vijf dagen op de muur zitten. Indien je na een paar dagen kleine druppeltjes op de buitenkant van de folie ziet, dan heb je te maken met condensvocht. Is echter de achterkant van de folie vochtig, dan is de muur zelf vochtig en is er sprake van doorslaand vocht of opstijgend vocht. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk dat allebei de kanten van de folie vochtig zijn. In dat geval zijn er twee oorzaken die aangepakt moeten worden.

Is een hygrometer handig?

Hygrometers in weerstations en andere huis-tuin-en-keuken metertjes zijn meestal niet erg nauwkeurig. Ze kunnen handig zijn bij het monitoren van de luchtvochtigheid, bijvoorbeeld wanneer je een houten vloer hebt of een gevoelig muziekinstrument zoals een piano, maar voor een echte vochtdiagnose zijn ze eigenlijk niet bruikbaar. Er zijn wel professionele hygrometers te koop maar voor eenmalig gebruik zijn deze meestal te kostbaar.

Vochtdiagnose: gratis of zijn er kosten?

Het tarief van een vochtdiagnose hangt af van het soort vochtprobleem en van het bedrijf dat de diagnose uitvoert. Laat je het vochtprobleem verhelpen door hetzelfde bedrijf dat de diagnose uitvoert, dan hoef je meestal niets te betalen. Dan kan je genieten van een gratis vochtdiagnose. Indien er alleen een onderzoek gedaan wordt dan kunnen de kosten variëren van 100-300 euro.

Last van vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose