Opstijgend vocht in buitenmuren behandelen

Veel vochtproblemen worden veroorzaakt door opstijgend vocht in buitenmuren. Op vochtige buitenmuren vormen zich vaak schimmels en ook zoutuitbloei kan voorkomen. Opstijgend vocht kan behandeld worden door muurinjectie of door het onderkappen van de buitenmuur.

Diagnose: opstijgend vocht in buitenmuren

Bij opstijgend vocht in een buitenmuur zullen er altijd vochtplekken zichtbaar zijn aan de onderzijde van de muur. De meeste muren zijn vochtig tot op een hoogte van 0.5 tot 1.5 meter boven de vloerpas. Meestal is er sprake van schimmelvorming en ook zoutuitbloei kan voorkomen. Zoutuitbloei, ook wel salpeter genoemd, wordt veroorzaakt door hygroscopische zouten die zich in het grondwater of in het metselwerk bevinden. De zouten trekken naar het muuroppervlak en vormen dan een wittige uitslag. Ook de binnenmuren kunnen door opstijgend vocht beschadigd raken.

Gevolgen van opstijgend vocht in buitenmuren

Opstijgend vocht kan tot de volgende problemen leiden:

  • Vochtige buitenmuren (vooral aan de onderzijde)
  • Beschadiging van het metselwerk door hygroscopische zouten
  • Witte uitslag op de muur (salpeter)
  • Schimmels op de muur (zowel op binnen- als buitenmuren)
  • Beschadigd pleisterwerk

Hoe kan opstijgend vocht voorkomen worden?

Bij de bouw van een woning is het belangrijk dat er een waterkerende laag in het metselwerk wordt aangebracht ter hoogte van de fundering of in ieder geval daar waar het metselwerk in contact staat met de grond. Deze vochtkerende laag kan uit folie bestaan of uit een speciale waterafstotende mortel. Verder is het van belang dat het metselwerk vanaf de fundering uitgevoerd wordt in een steensoort die weinig poreus is, bijvoorbeeld klinkers of beton. Een andere methode die veel wordt toegepast is de Duitse methode, waarbij net boven de vloerpas, in de eerste lintvoeg een waterdichte laag wordt aangebracht.

Last van opstijgend vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose

Behandelen van opstijgend vocht in buitenmuren

Bij het behandelen van opstijgend vocht kan men kiezen uit een aantal verschillende methodes. De twee meest toegepaste methodes zijn: muurinjectie en onderkappen.

Vochtige buitenmuren injecteren

Een van de methodes om opstijgend vocht in buitenmuren te bestrijden is het injecteren van de muur. De buitenmuur wordt dan ter hoogte van de vloerpas geïnjecteerd met een vochtwerend middel. Meestal gaat het om een middel dat siloxaan, silaan of stearaat bevat, maar er zijn nog andere vochtwerende preparaten die dienst kunnen doen als chemische vochtkering. Deze hydrofoberende middelen worden volledig opgenomen door de stenen in de muur en er ontstaat dan een barrière waardoor grondvocht niet langer in de muur kan trekken.

Voordelen van muurinjectie: relatief snel uit te voeren, lagere kostprijs.

Nadelen muurinjectie: niet altijd even effectief op lange termijn (afhankelijk van de steensoort en het type muur).

Muren onderkappen

Een andere methode ter bestrijding van opstijgend vocht in buitenmuren is het onderkappen van de muur. Hierbij wordt een zaagsnede in de buitenmuur aangebracht en wordt er in de ruimte die ontstaat een vochtscherm aangebracht. Aangezien er ingegrepen wordt in de stabiliteit van de muur, wordt er meter voor meter gewerkt. Dit kost de nodige tijd en daarom is onderkappen ook duurder dan muurinjectie.

Voordelen onderkappen: effectieve methode met blijvend resultaat.

Nadelen onderkappen: arbeidsintensief, relatief duur.

Last van opstijgend vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose