Opstijgend vocht in vochtige muren

Soorten opstijgend vocht

Problemen met opstijgend vocht komt erg veel voor en de oorzaak ervan schuilt meestal in een gebrekkige waterkering met vochtige muren als gevolg. Bij het bestrijden van optrekkend vocht richt men zich daarom vooral op het herstellen van deze vochtkering zodat grondvocht niet langer in de muur kan trekken.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is grondvocht dat door de stenen in de muur geabsorbeerd wordt. De muur fungeert hierbij als het ware als een spons die continu water blijft opnemen en zal vooral aan de onderzijde steeds vochtiger worden. Zowel binnenmuren als buitenmuren kunnen beschadigd raken door opstijgend vocht.

Wat is opstijgend vocht

Oorzaak van optrekkend vocht

Opstijgend vocht kan meerdere oorzaken hebben maar de meest voorkomende oorzaak is het ontbreken van een beschermende waterkering waardoor grondvocht ongehinderd via de fundering in de muren kan trekken. Ook een beschadigd of foutief aangebracht vochtscherm kan tot problemen met opstijgend vocht leiden.

Oorzaak van optrekkend vocht

Gevolgen van opstijgend vocht

Als gevolg van optrekkend vocht kan het pleisterwerk ernstig beschadigd raken en kan er zich schimmelvorming voordoen. Vaak is er ook een muffe lucht te ruiken en de luchtvochtigheid kan exponentieel toenemen, wat niet goed is voor onze gezondheid. Opstijgend vocht leidt op lange termijn altijd tot schade aan het gebouw en moet daarom het liefst nog in het beginstadium behandeld worden.

Gevolgen van opstijgend vocht

Opstijgend vocht behandelen

Optrekkend vocht kan op meerdere manieren behandeld worden maar de meest toegepaste methodes zijn: muurinjectie en het onderkappen van de muur. Welke methode het best toegepast kan worden hangt af van het type woning, de ernst van het probleem en de gebruikte steensoort.

Opstijgend vocht behandelen

Vochtige muren laten injecteren

Het injecteren van de muur is een relatief goedkope methode waarmee opstijgend vocht in de meeste gevallen effectief te behandelen is. Bij muurinjectie wordt er een chemische waterkering aangebracht die moet voorkomen dat grondvocht in de muur kan trekken. Niet alle vochtige muren zijn even geschikt voor deze methodiek en in sommige gevallen is het beter om de muur te onderkappen.

Muren laten injecteren

Vochtige muren onderkappen

In tegenstelling tot muurinjectie wordt er bij het onderkappen van de muur geen chemische waterkering aangebracht maar een fysieke waterkering. Het voordeel van deze methodiek is dat het grondvocht effectief wordt tegengehouden en dat de waterkering na tien tot vijftien jaar nog steeds even effectief is. Aangezien het een vrij arbeidsintensieve methode betreft moet je wel rekening houden met relatief hoge kosten.

Muren laten onderkappen

Opstijgend vocht in binnenmuren

Vocht kan zowel in binnenmuren als buitenmuren voorkomen. In het geval van een binnenmuur zal er eerder overlast ontstaan aangezien het binnenklimaat erdoor beïnvloed wordt. Denk hierbij aan een muffe geur door schimmels en bacteriën en aan loskomend pleisterwerk of behang. Gelukkig zijn de vochtproblemen door middel van muurinjectie goed te bestrijden.

Opstijgend vocht in binnenmuren behandelen

Opstijgend vocht in buitenmuren

Indien vocht zich in buitenmuren voordoet is er vaak sprake van een witte uitslag op de muur en kan er ook zich ook schade voordoen aan zowel het voegwerk als de stenen. Vochtige buitenmuren worden meestal veroorzaakt door problemen met de waterkering of door schade hieraan. Vaak is het probleem op te lossen door de buitenmuur te injecteren of te onderkappen.

Opstijgend vocht in buitenmuren behandelen