Doorslaand vocht behandelen

Doorslaand vocht kan het best behandeld worden door de gevel waterafstotend te maken met een hydrofoberend product (hydrofuge). Wil deze methode een kans van slagen hebben dan zal de buitenmuur vanzelfsprekend wel in goede conditie moeten zijn.

Doorslaand vocht behandelen met hydrofuge

Om te voorkomen dat een buitenmuur te veel vocht absorbeert kan de muur behandeld worden met een waterafstotend (hydrofoberend) middel dat op de gevel wordt verneveld. Men noemt dit ook wel impregneren of hydrofuge. Het middel dat wordt gebruikt is een kleurloze vloeistof die in de poriën van het gesteente of pleisterwerk trekt. De porositeit van de stenen wordt hierdoor opgeheven en de muur zal hierdoor niet langer vocht opnemen. Het uitzicht van de gevel blijft ongewijzigd en de gevel is na behandeling gemiddeld 10 tot 15 jaar beschermd tegen doorslaand vocht.

Gevelherstelling

Doorslaand vocht behandelen met hydrofuge is alleen succesvol wanneer de conditie van de gevel in orde is. Scheuren in stenen of het voegwerk moeten dus eerst hersteld worden voordat een buitenmuur effectief behandeld kan worden. Regenwater zal immers via deze beschadigingen naar binnen blijven komen, ook al is de muur behandeld. Is er sprake van beschadigd pleisterwerk, dan zal ook dit probleem aangepakt moeten worden. Soms kan er over een bestaande laag gepleisterd worden, in andere gevallen zullen de oude stuklagen eerst verwijderd moeten worden. Speciale aandacht dient uit te gaan naar het voegwerk omdat goed voegwerk niet alleen belangrijk is voor het uitzicht van de gevel maar ook voor de stabiliteit ervan.

Last van doorslaand vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose

Doorslaand vocht binnen behandelen

Indien er sprake is van doorslaand vocht zullen de binnenmuren in veel gevallen beschadigd zijn door de vorming van hygroscopische zouten en door schimmels. Schimmels kunnen behandeld worden met een speciaal schimmeldodend middel. In de winkel zijn hiervoor uitstekende middelen verkrijgbaar. Beschadigd pleisterwerk dient zo veel mogelijk te worden verwijderd. Soms is het nodig om een speciale vochtwerende wapening aan te brengen zodat het stucwerk goed droog blijft. Er zijn ook speciale vochtwerende verfsystemen op kunstharsbasis te koop. Deze zijn ook geschikt voor het behandelen van binnenmuren bij optrekkend vocht.

Hoe langt duurt het voordat een muur droog is?

Een muur die erg vochtig is, heeft lange tijd nodig om geheel uit te kunnen drogen. Als droogtijd hanteert men in de regel 1 maand per 25 à 30mm muurdikte. Een muur van 80cm dik doet er dus maar liefst 26 tot 32 maanden over om volledig uit te drogen. Bij het behandelen van binnenmuren die beschadigd zijn door doorslaand vocht moet dus ook vaak enige periode gewacht worden voordat men de muur definitief kan afwerken.

Doorslaand vocht behandelen met een voorzetwand of lambrisering

Een andere mogelijkheid om doorslaand vocht binnen te behandelen is door het aanbrengen van een voorzetwand of lambrisering. Dit wordt vaak gedaan bij vochtige muren die lastig zijn te behandelen tegen doorslaand vocht. Bij het aanbrengen van een voorzetwand of lambrisering is het erg belangrijk dat er voorzien wordt in een luchtspouw, zodat het vocht dat nog in de muur aanwezig is de gelegenheid krijgt om te verdampen. De lucht moet dus vrij achter de wand kunnen blijven circuleren. Voor de constructie moeten materialen gebruikt worden die bestand zijn tegen vocht, bijvoorbeeld vochtwerende gipsplaten of MDF dat aan twee zijden geschilderd is.

Last van doorslaand vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose