Doorslaand vocht & regendoorslag

Doorslaand vocht buitenmuur

Doorslaand vocht is samen met opstijgend vocht een van de meest voorkomende vochtproblemen in huis. Het leidt tot schimmels op de muur, loskomend behang en allerlei andere vochtgerelateerde problemen. Doorslaand vocht in buitenmuur of spouwmuur? Ontdek hier alle oorzaken, gevolgen en oplossingen.

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht, ook wel vochtdoorslag of regendoorslag genoemd, is in principe niets anders dan regenwater dat via de buitengevel van de woning naar binnen trekt. De oorzaak van vochtdoorslag moet dus altijd aan de buitenzijde van de woning gezocht worden.

Wat is doorslaand vocht eigenlijk

Oorzaken van doorslaand vocht

De oorzaken van doorslaand vocht kunnen zeer divers zijn maar in de meeste gevallen gaat het om een poreuze gevel die veel vocht opneemt of een beschadigde buitenmuur waardoor regenwater naar binnen sijpelt. Andere oorzaken: lekkage, ontbreken van lekdorpels, een niet ademende muurafwerking.

Wat zijn de oorzaken van doorslaand vocht

Gevolgen van doorslaand vocht

Regendoorslag leidt voornamelijk tot problemen in de woning zelf. Veel voorkomende problemen die veroorzaakt worden door doorslaand vocht zijn: schimmels op de muur, beschadigd pleisterwerk, loslatend behang, loslatende verflagen en een verminderde thermische isolatie.

Welke gevolgen hebben doorslaand vocht

Doorslaand vocht behandelen

Bij het behandelen van doorslaand vocht richt men zich meestal op twee zaken: het herstellen van beschadigingen in de gevel (gevelherstelling) en het waterdicht maken van de gevel (hydrofuge). Afhankelijk van het soort vochtproblematiek en het type woning worden beide methodes vaak samen toegepast.

Hoe kan je doorslaand vocht behandelen

Hydrofuge

Hydrofuge (gevelimpregnatie) is een effectieve methode waarmee een gevel waterafstotend kan worden gemaakt. Het wordt vaak toegepast bij vochtgevoelige gevels met een hoge regenbelasting en een poreuze muurstructuur. Door de buitenmuren te impregneren met een vochtwerend middel wordt de zuigkracht van de stenen opgeheven en zal de gevel geen water meer opnemen.

Wat is hydrofuge van muren

Gevelherstelling

Gevelherstel is noodzakelijk wanneer het voegwerk in slechte conditie is of wanneer er scheuren of barsten in het steenwerk voorkomen. De gevelbekleding heeft immers niet alleen een esthetische functie maar beschermt de gebouwconstructie ook tegen weersinvloeden. Er zijn verschillende manieren van gevelrenovatie na vochtproblemen.

Waarom gevelherstelling bij vochtproblemen

Doorslaand vocht in buitenmuren

Doorslaand vocht in buitenmuren komt vaak voor en meestal is het probleem goed te behandelen met hydrofuge, eventueel in combinatie met gevelherstelling. Indien de buitenmuren vooral aan de onderkant vochtig zijn, is opstijgend vocht waarschijnlijk de oorzaak van het probleem en zullen de muren geïnjecteerd moeten worden.

Wat is doorslaand vocht in een buitenmuur

Verschil vochtdoorslag en opstijgend vocht

Vochtdoorslag wordt altijd veroorzaakt door regenwater dat in de buitenmuren trekt. Opstijgend vocht daarentegen wordt veroorzaakt door grondvocht dat door het metselwerk geabsorbeerd wordt. De aangetaste muur wordt in het geval van opstijgend vocht meestal geïnjecteerd maar in ernstige gevallen is het soms noodzakelijk dat de muren onderkapt worden waarbij men een nieuwe vochtkering aanbrengt.