Hygroscopische zouten

Hygroscopische zouten, ook wel muurzouten genoemd, zijn herkenbaar als een witte, soms poederachtige aanslag op de muur. Deze zouten zijn hygroscopisch van aard wat wil zeggen dat ze vocht aantrekken. Dat kan vocht zijn uit de omgevingslucht of vocht uit de grond.

Wat zijn hygroscopische zouten?

Hygroscopische zouten komen voor in het grondwater maar zijn soms ook in het metselwerk zelf aanwezig. Wanneer deze opgeloste zouten aan de oppervlakte van het gesteente komen drogen ze uit en vormen ze een witte uitslag op de muur.

Wat zijn hygroscopische zouten?

Oorzaak hygroscopische zouten

Muurzouten worden soms door opstijgend vocht veroorzaakt worden, ze komen dan via het grondwater in de muur terecht. Maar er zijn nog meerdere oorzaken die een rol kunnen spelen bij het ontstaan ervan.

Oorzaak hygroscopische zouten

Hygroscopische zouten behandelen

Het behandelen van witte aanslag op de muur kan op chemische of mechanische manier gebeuren. Welke behandelingsmethode het meest geschikt is hangt af van de oorzaak van het probleem. Soms is het voldoende om alleen de zouten te verwijderen, maar indien er sprake is van een vochtprobleem zal eerst dit probleem aangepakt moeten worden.

Hygroscopische zouten behandelen