Condensatie

Een van de oorzaken van vochtproblemen in huis is condensatie. Dit fenomeen doet zich vaak voor in ruimtes niet niet goed geventileerd zijn en waar veel vocht wordt geproduceerd.

Wat is condensatie?

Condensatie is een proces waarbij warme vochtige lucht afkoelt op een koud oppervlak. De waterdamp die in de lucht is opgelost komt dan vrij en slaat neer als condensvocht. Dit kan leiden tot beslagen ramen en vochtige muren of plafonds.

Wat is condensatie

Oorzaken van condensatie

Condensatie wordt meestal veroorzaakt door een overschot aan vochtige lucht als gevolg van een tekort aan ventilatie. Maar ook koudebruggen kunnen soms als oorzaak aangemerkt worden.

Oorzaken van condensatie

Gevolgen van condensatie

Een overschot aan condensvocht leidt al snel tot het beslaan van ramen, muren en andere koude oppervlakken. Ook schimmels en een muffe geur komen geregeld voor.

Gevolgen van condensatie

Condensatie behandelen

De meest effectieve methode om condensatie te behandelen is door het verbeteren van de ventilatie maar aangezien dit niet altijd even eenvoudig te realiseren is, kan het gebruik van een vochtvreter soms ook uitkomst bieden.

Condensatie behandelen

Condensatievocht in muren

Wanneer er constant grote hoeveelheden vocht in een vertrek aanwezig zijn, zal dit vocht door de muren opgenomen worden, zeker wanneer deze van een poreuze steensoort zijn gemaakt. Dit proces is eigenlijk alleen te stoppen door de ruimte beter te ventileren.

Condensatievocht in muren

Condensatievocht in de kelder

In kelders en kruipkelders heerst vaak een vochtig klimaat. Vaak is dit het gevolg van een overschot aan vocht en een gebrekkige ventilatie maar ook opstijgend vocht en doorslaand vocht kunnen tot veel problemen leiden.

Condensatievocht in de kelder

Condensatievocht in de keuken

Tijdens het koken komt een grote hoeveelheid waterdamp vrij en indien al dit vocht niet goed wordt afgevoerd kunnen er problemen door condensatie ontstaan. Door installatie van een wasemkap kunnen veel problemen voorkomen worden.

Condensatievocht in de keuken

Condensatievocht in de badkamer

In een badkamer komt door verhitting van water erg veel waterdamp vrij. Indien al dit vocht niet effectief wordt afgevoerd zullen er problemen met condensvocht gaan ontstaan, zoals schimmelvorming. Door installatie van een badkamerventilator is het probleem meestal vrij eenvoudig op te lossen.

Condensatievocht in de badkamer

Ventilatie bij vochtproblemen

Goede ventilatie is erg belangrijk. Niet alleen om vochtproblemen te voorkomen maar ook voor een gezond luchtklimaat in huis. Er zijn meerdere ventilatiesystemen verkrijgbaar, sommige systemen kunnen gecombineerd worden met warmteterugwinning waardoor je er ook flink wat energie mee kunt besparen.

Ventilatie bij vochtproblemen