Vochtproblemen in huis

Soorten vochtproblemen in huis

Veel vocht in huis? Vochtproblemen in huis zijn erg vervelend en je kunt er maar beter zo snel mogelijk van verlost zijn. Een vochtige omgeving is niet aangenaam om in te verblijven en slecht voor je gezondheid. Ontdek onze tips om veel vocht in huis te bestrijden en hoe vochtproblemen oplossen.

Soorten vochtproblemen

In huis kun je te maken krijgen met verschillende soorten vocht: opstijgend vocht, doorslaand vocht en vocht als gevolg van condensatie of condensatievocht. Deze vochtproblemen komen erg vaak voor en kunnen leiden tot allerlei vormen van overlast. Veel voorkomende vochtproblemen in huis zijn: schimmel op de muur, hygroscopische zouten, loskomend behang, loskomend pleisterwerk en een muffe lucht in huis.

Welke soorten vochtproblemen bestaan er

Vocht en gezondheid

Een vochtige ruimte is niet gezond om langdurig in te verblijven. Door schimmelsporen en andere allergenen die verspreid worden, bijvoorbeeld huisstofmijt, kun je het benauwd krijgen in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Insecten zoals pissebedden en zilvervisjes vertoeven graag in vochtige omgevingen en kunnen zich er goed voortplanten. In verband met onze gezondheid is het dus van belang dat de luchtvochtigheid op een acceptabel niveau wordt gebracht.

Waarom is vocht slecht voor de gezondheid

Vochtbestrijding laten uitvoeren

Vocht kan op verschillende manieren worden bestreden. Afhankelijk van het vochtprobleem kan men kiezen voor: injecteren van de muren (opstijgend vocht), hydrofuge (doorslaand vocht) of voor installatie van mechanische ventilatie (bij condensatie). De kosten voor het bestrijden van vocht zijn afhankelijk van het type vochtprobleem en kunnen uiteen lopen van 1500 tot 2200 euro.

Welke vochtbehandeling kan je uitvoeren

Vochtbestrijding certificaten

Wanneer er zich vochtproblemen in huis voordoen dan wil je vanzelfsprekend dat het probleem door een gekwalificeerde aannemer opgelost wordt. In principe kan elke aannemer zich richten op vochtbestrijding aangezien hiervoor geen wettelijk verplichte certificaten nodig zijn. Toch zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten bij het uitkiezen van een vochtbestrijdingsbedrijf zoals het ATG certificaat en het BCCA certificaat.

Bestaan er "vocht"certificaten

Vochtdiagnose

Om een vochtprobleem in huis effectief op te kunnen lossen is stellen van de juiste vochtdiagnose van groot belang. In sommige gevallen is het snel duidelijk hoe het probleem veroorzaakt wordt, in andere gevallen is een nauwkeurige inspectie nodig. Vocht kan zich snel verspreiden en wordt gemakkelijk door bouwmaterialen geabsorbeerd. Een vochtprobleem kan al lang sluimerend aanwezig zijn en het vaststellen van de oorzaak vergt dan ook de nodige expertise.

Hoe werkt een vochtdiagnose

Vochtbestrijding prijzen

Is het behandelen van vochtproblemen in huis duur? Dat hangt van het soort vochtprobleem af. Stel dat het alleen om een enkele binnenmuur gaat die geïnjecteerd moet worden dan kun je, afhankelijk van de lengte van de muur al klaar zijn voor 700 à 800 euro. Vaak zijn er echter extra maatregelen nodig waardoor je al snel moet rekenen op een gemiddelde kost van 1500 tot 2200 euro.

Wat zijn de vochtbestrijding prijzen