Is zelf schimmel verwijderen wel een goed idee?

Wie last heeft van wat schimmelplekken, weet dat er een vochtprobleem in huis aanwezig is. Schimmels komen het meest voor in vochtige plaatsen zoals badkamer, keuken en kelders. Veel voorkomende plekken zijn schimmel op muren en plafonds, en schimmels op ramen. Schimmel kan te wijten zijn aan opstijgend vocht in muren of door condensatievocht. Is het wel slim om schimmel zo maar zelf te verwijderen?

Veilig schimmel verwijderen

Uiteraard kan je schimmels op muren en plafond zelf verwijderen zolang je dit op een veilige manier doet. Draag steeds handschoenen en een mondmasker en ventileer de ruimte goed. Hou kinderen en mensen met gevoelige luchtwegen buiten de beschimmelde kamer. Schimmels en vocht kunnen de gezondheid aantasten.

Pak het schimmelprobleem aan

Het heeft geen zin om schimmels in huis te verwijderen als je het vochtprobleem niet aanpakt. Laat het vochtprobleem opsporen door een vochtexpert en laat een vochtdiagnose stellen van de vochtproblemen.

Hoeveel schimmel zelf verwijderen

De vuistregel voor de doe-het-zelver is dat meer dan 3m² te veel is om nog veilig zelf te doen. Schimmelvlekken boven 3m² laat je het best verwijderen door een expert. Wens je het zelf te doen, gebruik dan gewoon een allesreiniger en een vochtige doek. Gebruik geen schuurborstel, want dan komen teveel schadelijke deeltjes in de lucht. Bovendien wrijf je de schimmel nog dieper in de muur.