Hydrofoberen

Hydrofoberen, ook wel hydrofuge genoemd, is een techniek die veel wordt veel toegepast bij problemen met doorslaand vocht. Door te gevel te impregneren met een hydrofoberend middel kan doorslaand vocht effectief voorkomen worden.

Wat is hydrofoberen?

Met hydrofoberen bedoelt men het waterafstotend maken van een muur. Hydrofoberen gebeurt met een transparante waterafstotende vloeistof op die op de muur wordt aangebracht. De vloeistof trekt in de poriën van de stenen waardoor de muur geen vocht meer kan absorberen. De muur blijft echter wel damp-open waardoor deze op natuurlijke manier kan blijven ademen.

Wanneer hydrofoberen?

Hydrofoberen wordt meestal gedaan wanneer de gevel van de woning niet voldoende weerstand kan bieden aan regenbuien en wanneer andere bouwkundige oplossingen niet mogelijk of gewenst zijn. Het zijn vooral gebouwen met bakstenen muren die blootstaan aan slagregens die in aanmerking komen voor hydrofuge. Door de behandeling wordt de beschermende schil van de woning weer hersteld en behoren problemen met doorslaand vocht tot het verleden.

Voordelen van hydrofuge

  • Doorslaand vocht wordt voorkomen.
  • De gevel is na het hydrofoberen beschermd tegen vervuiling en makkelijker te reinigen.
  • De gevel is beter beschermd tegen vorst.

Is elke muur geschikt voor hydrofuge?

Nee, er zijn een aantal voorwaarden waaraan een gevel moet voldoen voordat men tot hydrofoberen kan overgaan:

  • De gevel moet in goede conditie zijn. Er mogen dus geen scheuren in de stenen of het voegwerk aanwezig zijn omdat het regenwater anders alsnog kan infiltreren.
  • De gevel mag niet te vochtig zijn (een vochtmeting zal dit moeten uitwijzen).
  • De buitenmuur moet bestaan uit dezelfde soort stenen omdat het middel anders niet homogeen opgenomen wordt in de muur.
  • De gevel mag niet te hoge concentraties hygroscopische zouten bevatten (zoutbelasting).

Voordat men kan overgaan tot hydrofoberen zal de gevel eerst grondig geïnspecteerd moeten worden.

Werkwijze hydrofoberen

Om vervuiling te voorkomen wordt de woning allereerst nauwkeurig afgeplakt. Daarna zal men in de meeste gevallen starten met het reinigen van de gevel. De vloeistof moet immers goed in de poriën van het gesteente kunnen dringen en daarvoor is het noodzakelijk dat de gevel schoon is. Mossen en algen en andere verontreinigingen moeten dus eerst verwijderd worden. Na het reinigen wordt het kleurloze impregneermiddel met een borstel of sproeier op de gevel aangebracht. Na uitdroging is de gevel 10 à 15 jaar beschermd tegen weersinvloeden. Na deze periode moet de behandeling meestal herhaald worden maar dit is afhankelijk van het type vloeistof dat is gebruikt.

Gevelrenovatie en hydrofoberen

Indien er scheuren in het metselwerk aanwezig zijn zullen deze eerst gerepareerd moeten worden. Gebarsten stenen moeten zoveel mogelijk vervangen worden en ook het voegwerk mag niet loszitten omdat omdat het regenwater anders alsnog via scheuren in de muur kan dringen. Hydrofuge wordt om deze reden vaak in combinatie met herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

Prijs hydrofoberen gevel

De prijs voor het hydrofoberen van een gevel schommelt tussen 10 a 15 euro per vierkante meter. De kosten zijn afhankelijk van het soort muur, de conditie ervan en het aantal vierkante meters dat behandeld moet worden. Soms zijn kortingen mogelijk, bijvoorbeeld wanneer werkzaamheden met elkaar gecombineerd kunnen worden.