Cementering buitenmuur

Cementering is een effectieve methode waarmee oude verweerde gevels gerenoveerd en opgefrist kunnen worden. Na het cementeren zijn de muren beter beschermd tegen weersinvloeden en ziet de woning er weer als nieuw uit.

Wat is cementering?

De buitenmuur cementeren is een techniek waarbij het metselwerk van de gevel van een dunne laag zandcement wordt voorzien. Het wordt vaak toegepast bij gevels die er door kleurverschillen of beschadigingen niet meer zo mooi uitzien. Door cementering vallen deze imperfecties niet meer op en wordt het metselwerk tevens gestabiliseerd en gewapend tegen weersinvloeden. De muur wordt niet afgesloten door de cementlaag en blijft damp-open waardoor deze op natuurlijke wijze kan blijven 'ademen'. Het mengsel van cement en zilverzand kan in de massa worden gekleurd waardoor achteraf schilderen van de muur niet meer nodig is.

Voordelen buitenmuur cementeren

  • Relatief goedkope methode.
  • Oneffenheden en oppervlakkige beschadigingen zijn niet meer zichtbaar.
  • De gevel is beter gewapend tegen weersinvloeden (vocht, vorst).
  • Door de dunne laag blijft de structuur van de muur zichtbaar (stenen en voegen).
  • Schilderen achteraf is niet nodig.
  • De muur wordt niet afgesloten en kan blijven ademen.
  • ...

Muren laten cementeren tegen vocht? Gratis offerteaanvraag

Hoe gaat het cementeren van de gevel in zijn werk?

Vooraleerst men kan beginnen met cementeren, moet de muur worden gereinigd. Vooral mos en loszittend vuil moet nauwkeurig worden verwijderd zodat de cementlaag later perfect egaal kan worden aangebracht. Het reinigen gebeurt met water of stoom en meestal wordt er een speciaal reinigingsmiddel gebruikt. Na het reinigen inspecteert men de muur op beschadigingen en worden daar waar nodig herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Loszittende voegen moeten worden hersteld omdat ze anders tijdens het cementeren los kunnen geraken. Na de voorbereidende werken kan men aanvangen met cementeren. Eerst wordt een hechtingslaag op de gevel aangebracht (primer) gevolgd door een dunne afwerkingslaag van cement en zilverzand.

Onderzijde van de muur beschermen

De onderzijde van de muur (tot ca. 50cm boven het maaiveld) moet na het cementeren extra beschermd worden tegen opspattend vuil en vocht. Dit doet men meestal door het aanbrengen van een transparante vochtafstotende coating. Door deze coating wordt de cementlaag zelf niet vochtig en kunnen mossen en algen zich niet goed hechten. De muur is hierdoor tevens makkelijker te reinigen. In plaats van een coating kan men ook kiezen voor een gevelplint van natuursteen of een ander materiaal.

Prijs cementering buitenmuur

Het cementeren van een muur kost gemiddeld 30 tot 45 euro per vierkante meter. De prijs per vierkante meter is afhankelijk van: de bereikbaarheid van de gevel en de conditie ervan. Indien het voegwerk van de gevel bijvoorbeeld in slechte conditie is en geheel vervangen moet worden, kunnen de kosten flink oplopen. Het uitslijpen en opnieuw voegen van een gevel is immers een tijdrovende klus. In de meeste gevallen zal dit echter niet nodig zijn en is cementering ייn van de meest kosteneffectieve renovatiemethodes.

Muren laten cementeren tegen vocht? Gratis offerteaanvraag