Gevelbekleding

Het aanbod aan gevelbekledingsmaterialen is overweldigend en elk jaar komen fabrikanten met nieuwe innovatieve materialen die nog beter isoleren en die geen enkel onderhoud vereisen. Het is dan ook onmogelijk om een volledige opsomming te geven van alle beschikbare materialen.

Daarom beperken we ons in dit overzicht tot een klein aantal soorten gevelbekleding.

Houten gevelbekleding

Hout wordt nog altijd veel gebruikt als gevelbekledingsmateriaal, met name vanwege de authentieke warme uitstraling. Hardhout is erg geschikt omdat het goed bestand is tegen weersinvloeden maar ook thermisch gemodificeerd hout kan onbehandeld toegepast worden. Het nadeel van een houten gevelbekleding is dat enig onderhoud vaak nog wel nodig blijft omdat het anders op termijn zal gaan vergrijzen (onbehandeld hardhout). Geschilderd hout moet na verloop van tijd van een nieuwe verflaag worden voorzien.

Kunststof gevelbekleding

In tegenstelling tot hout behoeft kunststof geen enkel onderhoud. Het materiaal kan niet rotten en is licht van gewicht. Kunststof panelen worden omwille van isolatie en stevigheid doorgaans gevuld met een isolerend schuim. De panelen kunnen van een houtmotief worden voorzien waardoor ze op afstand haast niet van een echte houten gevelbekleding te onderscheiden zijn. Het aanbod aan kunststof gevelbekledingen is groot en de kwaliteit van de wat duurdere soorten is over het algemeen erg goed.

Houtcomposiet

Houtcomposiet is een modern materiaal dat erg geschikt is als gevelbekleding. Het bestaat uit een mengsel van kunststof vezels en houtvezels en kan onbewerkt worden toegepast. Het neemt geen vocht op, hoeft niet geschilderd te worden en lijkt qua uitstraling precies op hout. Houtcomposiet kun je zien als een materiaal waarin de beste eigenschappen van hout en kunststof zijn verenigd. Voordelen van houtcomposiet: duurzaam, hoeft niet geschilderd te worden, natuurgetrouwe uitstraling.

Steenstrips als gevelbekleding

Met steenstrips kan een oude verweerde bakstenen muur een totaal vernieuwd uitzicht krijgen zonder dat dat hiervoor een nieuwe muur gemetseld hoeft te worden. Hierdoor kan kostenbesparend worden gewerkt en is het tevens mogelijk om de buitenmuur te isoleren. Na het bezetten van de muur met steenstrips ziet de gevel er weer als nieuw uit en zal de waarde van de woning stijgen, niet alleen vanwege het vernieuwde uitzicht maar ook vanwege een betere isolatie en bescherming van de gevel.

Metalen gevelbekleding

Metaal als gevelbekleding wordt voornamelijk toegepast bij gebouwen met een moderne architectuur. Veel gebruikte metalen zijn inox, zink, aluminium en koper. Het voordeel van een metalen gevelbekleding is dat deze geheel onderhoudsvrij is en dat er architectonisch gezien veel mogelijkheden zijn. Metaal is immers plooibaar en het kan op allerlei decoratieve manieren verwerkt worden. Nadeel van een metalen gevelbekleding is de relatief hoge kostprijs. Vooral koper is erg duur en daarmee eigenlijk alleen geschikt voor luxueuze gevelafwerkingen.

Crepi

Als alternatief voor een gevelbekleding met panelen kun je ook kiezen voor een afwerking met crepi. Het voordeel van crepi is dat het op nagenoeg elke muur kan worden toegepast en dat de kosten voor het aanbrengen ervan relatief laag zijn. De prijs voor het laten plaatsen van crepi schommelt tussen 50 en 75 euro per vierkante meter (exclusief isolatie) en daarmee is dit type gevelbekleding prijstechnisch gezien erg interessant.

Prijs gevelbekleding

De kostprijs voor het laten aanbrengen van een nieuwe gevelbekleding schommelt tussen 50 en 180 euro per vierkante meter. Het plaatsen van crepi is doorgaans het goedkoopst (50-75 euro per vierkante meter). Aangezien de prijzen erg uiteenlopen en afhankelijk zijn van de uitvoering die je wenst en de hoeveelheid werk die verricht moet worden, is het aan te raden om verschillende prijsopgaves aan te vragen. Zo krijg je een goede indruk van de kosten en is het eenvoudiger om tot een juiste beslissing komen.