Schimmel op ramen & raamkozijn

Schimmels kunnen in principe overal waar vocht is voorkomen, ook op de ramen dus of op kozijnen en vensterbanken. Schimmel op de ramen wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan ventilatie maar er zijn ook nog andere oorzaken die een rol kunnen spelen.

Oorzaken van schimmel op de ramen

Aangezien schimmels naast vocht, ook een voedingsbodem nodig hebben om te overleven zullen ze zich vaak voordoen op plekken die langdurig vochtig zijn. Dat kunnen de vensterbanken zijn bij de ramen, maar ook kitranden of raamrubbers kunnen soms als voedingsbodem voor schimmels dienen. Deze plekken worden vochtig omdat ze vaak koeler zijn dan de omgevingslucht waardoor waterdamp hier zal gaan condenseren. Vooral in de ochtend is het gevolg van condensatie goed waar te nemen. De ramen zijn dan beslagen door kleine waterdruppeltjes die gedurende de nacht op het raam zijn gekomen.

Condensatie wordt veroorzaakt door:

 • Een gebrekkige ventilatie (te veel vochtige lucht in huis)
 • Fouten of gebreken in de raamconstructie (koudebruggen)
 • Tochtspleten, houtrot of andere gebreken.
 • Versleten raamdichting & kitwerk

Schimmelprobleem oplossen? Gratis offerteaanvraag

Voorkomen van schimmel op het raam

Schimmels op ramen, vensterbanken en kozijnen kunnen voorkomen worden door de oorzaak van het probleem weg te nemen. Indien er geen sprake is van defecten, zoals tochtgaten of kieren en de ramen in goede conditie zijn dan zal het probleem opgelost moeten worden door de woning beter te verluchten. Door de woning beter te verluchten voorkom je dat er hoge concentraties vocht ontstaan. Je kunt ook een mechanisch ventilatiesysteem laten installeren. Het voordeel hiervan is dat de woning continu goed geventileerd wordt, ook in de winter als de ramen dicht zijn. Zijn er tochtspleten of andere gebreken in de raamconstructie dan zullen deze hersteld moeten worden. In sommige gevallen kan het probleem ook opgelost worden door installatie van isolatieglas.

Tips ter voorkoming van schimmel

 • Heb je last van schimmels op een keukenraam? Probeer dan de vochtproductie in de keuken te beperken of installeer een dampkap. Tijdens het koken komen grote hoeveelheden waterdamp vrij en door deze damp goed af te voeren voorkom je dat er condensvocht op de ramen ontstaat.
 • Verlucht de woning regelmatig en gelijkmatig.
 • Problemen met schimmels in de badkamer voorkom je door installatie van een badkamerventilator. Een raam open zetten tijdens het douchen kan natuurlijk ook.
 • Laat de temperatuur niet te ver dalen (liefst niet beneden 15 graden Celsius).
 • Spoor plekken op waar tocht en koudebruggen voorkomen en repareer deze.
 • Plaats een volwaardig woningventilatiesysteem
 • ...

Schimmel van de ramen verwijderen

Schimmels die zich op het raam zelf bevinden zijn over het algemeen vrij eenvoudig te verwijderen met wat allesreiniger. Schimmels op houtwerk, kitranden en rubbers zijn daarentegen vaak lastiger te behandelen. Je kunt hiervoor het beste een soda-oplossing gebruiken en indien dat niet voldoende resultaat geeft wat chloorwater.

Heb je deze middelen niet in huis schaf dan een schimmelreinigingsproduct aan. Welk middel je ook kiest, werk altijd met een vochtige doek of spons en houd de plek voldoende vochtig. Zou je de schimmel droog gaan reinigen dan komen er grote hoeveelheden schimmelsporen vrij en deze zijn slecht voor je gezondheid. Mensen met gevoelige luchtwegen kunnen bij inademing van de sporen allerlei astmatisch klachten ontwikkelen.

Blijven hardnekkige schimmels terugkomen? Schakel dan een specialist in, vraag hier een vrijblijvend offerte aan.

Schimmelprobleem oplossen? Gratis offerteaanvraag