Schimmel op muren & plafond

In vochtige ruimtes komt schimmel op muren vaak voor. Het verwijderen van deze schimmels is over het algemeen goed te doen maar het beste is natuurlijk om te voorkomen dat ze überhaupt kunnen ontstaan. Schimmelbestrijding is dus de boodschap!

Schimmel op muren behandelen

Er is eigenlijk maar één manier om schimmel op de muur te voorkomen en dat is door het vochtprobleem in de kern aan te pakken. Indien het gaat om vocht in huis dat als gevolg van condensatie ontstaat, zal de hoeveelheid vocht in huis beperkt moeten worden. Dit kun je doen door de vochtproductie in huist te beperken of door een betere verluchting van de woning. Is er echter sprake van doorslaand vocht of lekkage van vocht of opstijgend vocht dan zullen andere methodes nodig zijn om schimmel op de muur te voorkomen, zoals hydrofuge of muurinjectie.

Schimmel op muren in huis in kamers zoals de slaapkamer, badkamer, keuken, woonkamer zijn meestal te verwijten aan een gebrekkige verluchting waardoor er condensatie ontstaat. Ontstaat er schimmel in nieuwbouw woning, verlucht dan voldoende alle ruimtes. Door gebrekkige verluchting én een te hoge vochtigheidsgraad, zeker als het buiten koud is, zal schimmel op muren van een nieuwbouw ontstaan.

Klik hier voor gratis schimmelbestrijding offerte

Schimmel op muren verwijderen

Indien je last hebt van schimmels op de muur, dan kun je deze in de meeste gevallen het beste verwijderen met een oplossing van soda (vijf à zes gram soda op één liter water). Breng wat van de oplossing aan op de schimmelplekken en laat het middel even intrekken. Verwijder daarna de schimmel met een vochtige doek of borstel. Mocht dit niet voldoende resultaat geven en blijven er vlekken over, dan kun je de plek behandelen met wat chloorwater. Je kunt hiervoor een oplossing maken van 250ml. chloor op één liter water. Ventileer de ruimte altijd goed want de chloordampen kunnen bij inademing de luchtwegen irriteren. Behandel de vlek indien nodig na 24 uur nog een keer.

Schimmels op het behang verwijderen

Schimmel op behangpapier verwijderen is vaak lastig en het hangt sterk van het soort behang af of een behandeling met schoonmaakmiddel kans van slagen heeft. Meestal beschadig je door het reinigen het behang alleen maar en zit er niets anders op dan het volledig te vervangen, zeker als de schimmel onder of achter het behangpapier zit. Zit het behang echter nog goed vast aan de muur dan kun je proberen om de schimmelplek te behandelen met een soda-oplossing. Maak de vlek niet met een droge borstel schoon want hiermee verspreid je grote aantallen schimmelsporen, en deze kunnen bij inademing schadelijk zijn. Gebruik dus altijd een vochtige doek of spons en draag indien mogelijk handschoenen.

Een aangetaste muur overschilderen

Indien schimmels het pleisterwerk op de muur ernstig hebben aangetast en verwijderen niet lukt, dan kun je er voor kiezen om de plek te overschilderen. Het is dan wel noodzakelijk dat de aangetaste muur eerst behandeld wordt met een speciale coating of primer. In de handel zijn diverse middelen verkrijgbaar waarmee vochtvlekken of schimmelvlekken op de muur geïsoleerd kunnen worden. Deze producten bevatten meestal ook componenten met een anti-schimmel werking. Na behandeling kun je de muur met een normale muurverf afwerken. Er zijn overigens ook verfsystemen te koop die speciaal bedoeld zijn voor vochtige muren. Dit zijn meestal 2-1 systemen waarin reeds een primer is verwerkt.

Klik hier voor gratis schimmelbestrijding offerte