Is een vochtige omgeving gevaarlijk voor de gezondheid

Vocht is slecht voor onze gezondheid. Naar de gevolgen van vocht op onze gezondheid is erg veel onderzoek gedaan en vast is komen te staan dat een te hoge luchtvochtigheid op den duur kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten.

Vocht en gezondheid

Een hoge luchtvochtigheid in huis kan op den duur aanleiding geven tot fysieke klachten als: pijnlijke spieren, problemen met de gewrichten en problemen met de luchtwegen. Vooral bij langdurig verblijf in vochtige ruimtes kunnen er problemen ontstaan en het zijn veelal mensen met gevoelige luchtwegen en astmatische klachten die hier erg veel last van kunnen ondervinden. Ook reumatische klachten kunnen door vocht verergeren.

Huisstofmijt en vocht

In een vochtige ruimte zullen schimmels en huisstofmijt goed gedijen en het zijn juist de allergenen die deze organismen verspreiden waar veel mensen allergisch voor zijn. Klachten die kunnen ontstaan zijn: hoesten, benauwdheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Voor mensen met astmatische klachten is een vochtige omgeving dus alles behalve gezond. Het vochtprobleem dienst zo snel mogelijk te worden aangepakt zodat er in de ruimte weer een acceptabele luchtvochtigheid ontstaat.

Vocht trekt ongedierte aan

Vocht heeft de nare eigenschap dat het overal intrekt en dat het zich ophoopt op plaatsen waar je het niet kunt zien, bijvoorbeeld onder houten vloeren, in kieren en spleten en in de bekleding. Veel insecten zoals zilvervisjes, papiervisjes en pissebedden hebben een vochtige omgeving nodig om in te kunnen overleven. Onze huizen zijn ware hotels voor deze insecten en zeker in vochtige vertrekken zoals kelders en gangkasten kunnen ze zich goed voortplanten. Deze insecten zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid (in tegendeel tot huisstofmijt en schimmel) maar je wilt ze toch liever niet in huis. Zeker niet in de badkamer of onder het laminaat.

Schimmel in huis is slecht voor onze gezondheid

Een vochtprobleem leidt meestal ook tot problemen met schimmels. Schimmels hebben nu eenmaal vocht nodig om te kunnen groeien en wanneer de temperatuur voldoende hoog is kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Het zijn juist de kleine schimmelsporen van bepaalde schimmelsoorten die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Deze microscopisch kleine schimmelsporen zweven door de lucht en kunnen bij inademing aanleiding geven tot allerlei allergische klachten zoals hoesten, verstopte neus, benauwdheid, vermoeidheid, enz. Schimmels kun je dus het beste zo snel mogelijk laten behandelen.

Luchtkwaliteit in huis

Indien het overschot aan vocht in een bepaalde ruimte veroorzaakt wordt door condensatie dan is de kans groot dat ook de luchtkwaliteit te wensen overlaat. Condensatie wordt immers veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. Door een gebrekkige ventilatie komt er te weinig verse lucht binnen en loopt de concentratie Co2 (koolstofdioxide) al snel op. Te veel Co2 kan tot allerlei vage klachten leiden zoals: hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid. Langdurig verblijf in een vochtige slecht geventileerde ruimte is dus niet goed voor onze gezondheid. Door te kiezen voor een geschikt ventilatiesysteem zijn problemen met de luchtkwaliteit vaak relatief eenvoudig op te lossen.

Last van vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose