Wat is opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem dat tot flink wat ergernis kan leiden. Loslatend behang, schimmels op de muur en beschadigd pleisterwerk zijn veel voorkomende symptomen. Maar wat is opstijgend vocht nu eigenlijk en wat kun je er tegen doen?

Wat is opstijgend vocht?

Problemen met opstijgend vocht doen zich vaak voor bij oudere woningen met massieve muren zonder spouw.

Het ontbreekt bij deze woningen vaak aan een effectieve waterkering waardoor grondvocht ongehinderd in het metselwerk kan trekken.

De stenen van het gebouw zuigen zich vol met grondwater waardoor de muren aan de onderzijde vochtig worden.

Door de hygroscopische zouten die zich in de muur bevinden blijft de muur continu vocht aantrekken en wordt zowel het metselwerk als de muurafwerking ernstig aangetast.

Hoe langer het probleem blijft voortbestaan, des te groter de schade aan de gebouwstructuur.

 

Gratis offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Opstijgend vocht wordt meestal veroorzaakt door het ontbreken van een effectieve waterkering maar het kan ook veroorzaakt worden door een foutieve afwerking van de muur, meestal ter hoogte van de vloerpas. De muurafwerking vormt dan een ongewenste brug waarlangs grondvocht zich kan transporteren. Ook oude gevelplinten van natuursteen of cement die ten onrechte worden voorzien van een verflaag kunnen soms ook tot problemen met opstijgend vocht leiden. Door de verflaag verliezen ze hun ademend vermogen waardoor de muur niet meer op natuurlijke wijze kan uitdrogen.

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is schadelijk voor de gebouwconstructie en leidt op den duur tot aantasting van cement, stenen, voegwerk en muurafwerking. Vaak raakt het pleisterwerk in de woning ernstig beschadigd en komt het behang van de muur los. Houten kozijnen en deurposten zullen door het vocht tevens sneller gaan rotten. Een andere veel voorkomende problematiek is schimmelvorming. Schimmels zijn niet alleen schadelijk voor de ondergrond waar ze op groeien maar vormen ook een gezondheidsrisico. Schimmelsporen kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals hoesten, benauwdheid en andere problemen met de luchtwegen.

Hoe kan ik opstijgend vocht herkennen?

Opstijgend vocht doet zich bijna altijd voor aan de onderzijde van een muur. Vaak is er ook sprake van een witte poederachtige uitslag die lijkt op krijt of schimmel. Deze uitslag is salpeter en wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen nitraten in het grondwater en mineralen in het steenwerk.

Indien de muur over de gehele lengte langs de onderzijde vochtig is, is er bijna zeker sprake van opstijgend vocht.

Opstijgend vocht behandelen

Opstijgend vocht behandelen kan op ruwweg twee manieren: door muurinjectie of door het onderkappen van de muur. In eerste instantie zal men proberen om de muur te injecteren aangezien dit de goedkoopste methode is. Bij muurinjectie wordt langs de gehele onderzijde van de muur een vloeistof in de muur geïnjecteerd die na droging een barrière vormt (chemische waterkering) tegen het opstijgende vocht. Bij onderkapping wordt er een fysieke waterkering aangebracht. Deze methode wordt alleen toegepast indien er geen andere opties zijn want de werken nemen veel tijd in beslag en er moet rigoureus ingegrepen worden in de dragende constructie van het gebouw.

Gratis offerte vochtbestrijding aanvragen