Gevolgen opstijgend vocht

De gevolgen van opstijgend beperken zich niet alleen tot schade aan het gebouw (schimmel, loskomend behang, houtrot, enz.) Vocht heeft ook nadelige effecten op onze gezondheid en kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten.

1. Schimmels

Een van de gevolgen van opstijgend vocht is schimmelvorming. Schimmels groeien goed in een vochtige omgeving en hechten zich aan ruwe poreuze oppervlakken zoals sierpleister, behang, stenen, cement en hout. De schimmelsporen die verspreid worden zijn niet gezond voor ons lichaam en een snelle aanpak van de vochtproblematiek is dan ook gewenst. Bij het bestrijden van schimmels is het belangrijk om de oorzaak van het probleem aan te pakken, bijvoorbeeld door muurinjectie. In een droge ruimte zullen schimmels immers niet tot ontwikkeling komen.

2. Schade aan het pleisterwerk

Als gevolg van opstijgend vocht gaan er zich hygroscopische zouten in de muur vormen. Muren met een hoge concentratie zouten noemt men ook wel salpetermuren. Door de zoutkristallen en het vocht zal het pleisterwerk na verloop van tijd poreus worden en uiteindelijk geheel loslaten van de muur. Een muur met een hoge concentratie zouten blijft vocht aantrekken en het stukwerk zal steeds verder beschadigd raken. Er zit dan niets anders op dan de beschadigde stuklaag te verwijderen, de muur te injecteren en een waterdichte wapening aan te brengen en opnieuw te bepleisteren.

Last van opstijgend vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose

3. Loskomend behang

Een ander gevolg van opstijgend vocht is behang dat loskomt van de muur. Vaak is er ook sprake van schimmel op het behang. In veel gevallen is het behang niet meer te redden en zal het vervangen moeten worden. Eerst zal het vochtprobleem echter opgelost moet worden. In het geval van opstijgend vocht betekent dit in de meeste gevallen dat de muur geïnjecteerd moet worden met een hydrofobe vloeistof. Voordat behangen kan worden moet de muur eerst goed uitdrogen. Afhankelijk van de dikte van de muur kan dit maanden duren.

4. Muffe geur in huis

Opstijgend vocht en doorslaand vocht gaan vaak gepaard met een muffe lucht. Deze lucht wordt meestal veroorzaakt door schimmels en bacteriën die groeien op een vochtige ondergrond. De kenmerkende stank is penetrant en trekt voornamelijk in textiel. Denk hierbij aan: bekleding van meubels, vloerbedekking en gordijnen. Ook kleding die in vochtige ruimtes is opgeslagen zal de stank snel opnemen. Indien er sprake is van een muffe geur is het aan te raden om goed te ventileren en de oorzaak van het vochtprobleem zo snel mogelijk aan te laten pakken (bijvoorbeeld muurinjectie bij opstijgend vocht en hydrofuge bij doorslaand vocht).

Gevolgen van opstijgend vocht voor de gezondheid

Als gevolg van opstijgend vocht zal de relatieve vochtigheidsgraad in een ruimte stijgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het niet gezond is om langdurig in een vochtige ruimte te verblijven. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen last ondervinden van een hoge luchtvochtigheid en kunnen lichamelijk klachten krijgen zoals: hoofdpijn, benauwdheid en hoesten. Vaak worden deze klachten verergerd door de aanwezigheid van schimmelsporen en huisstofmijt. Deze organismen gedijen goed in vochtige omstandigheden en zijn lastig om te bestrijden. Ook mensen met gewrichtspijnen kunnen in vochtige vertrekken een verergering van de klachten ervaren.

Last van opstijgend vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose