Muren laten onderkappen tegen vocht

Een van de methodes waaruit men kan kiezen bij het bestrijden van opstijgend vocht, is het onderkappen van de muur. Door de muren te onderkappen en te voorzien van een vochtscherm kan het grondvocht op effectieve manier worden tegengehouden ter hoogte van de vloerpas.

Werkwijze muren laten onderkappen

Onderkappen wil zeggen dat de aangetaste muren aan de onderzijde, net boven de vloerpas, ingezaagd worden. In deze zaagsnede plaatst men vervolgens een waterkerende folie of een ander vochtwerend materiaal dat dienst doet als vochtscherm. De ruimte wordt hierna nauwkeurig opgevuld met een vochtwerende cementmortel. In sommige gevallen kiest men ervoor om geen zaagsnede te maken maar worden de stenen in zijn geheel uitgekapt en teruggeplaatst. Aangezien de stabiliteit van de gevel in het geding is, werkt men de muur meter voor meter af. Het onderkappen van muren is een arbeidsintensieve klus die veel tijd in beslag neemt, maar de methode is erg effectief en levert een blijvende bescherming op tegen opstijgend vocht.

Last van opstijgend vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose

Wanneer een muur laten onderkappen?

Voor het onderkappen van muren kiest men meestal wanneer er geen effectieve vochtkering aanwezig is of bij beschadiging hiervan. Als gevolg van fouten met de waterkering ontstaan er vaak problemen met opstijgend vocht zoals schimmels, beschadigd pleisterwerk, behang dat loslaat en andere vochtgerelateerde problemen. Indien uit inspectie van de muren (vochtdiagnose) blijkt dat de muur niet geschikt is voor muurinjectie zal de vochtbestrijder meestal aanraden om de muur te onderkappen.

Muren laten onderkappen of injecteren?

De keuze voor onderkappen of injecteren van muren is soms lastig. Een inspectie van de gevel zal uit moeten wijzen welke methode het beste toegepast kan worden. Het gaat hierbij voornamelijk om de steensoort, de constructie van de muur en de algehele conditie van het gebouw. De steensoort en de constructie van de muur zijn belangrijk aangezien niet elk type muur even effectief behandeld kan worden door muurinjectie. Bij muurinjectie is het noodzakelijk dat het vochtwerende middel egaal wordt opgenomen door de stenen. Indien het middel zich niet homogeen kan verspreiden in de muur, zal de vochtkering niet totaal zijn. Bij problematische muren is het daarom soms beter om deze te laten onderkappen.

Voordelen van onderkappen

Het grootste voordeel van onderkappen is dat de problemen met opstijgend vocht definitief opgelost zijn. Er is immers een fysiek vochtscherm aangebracht dat een leven lang mee gaat. Dit is een groot voordeel ten opzichte van injecteren. Bij het injecteren van muren kan het namelijk voorkomen dat de behandeling na tien of vijftien jaar herhaald moet worden. Dit hangt sterk af van het gebruikte middel (vloeistof of gel) en de wijze waarop het middel in de muur is aangebracht (is dit op de juiste manier gebeurt of niet).

Voordelen van muren onderkappen: gegarandeerd resultaat en blijvende bescherming tegen opstijgend vocht.

Nadelen: arbeidsintensieve klus, duurder dan muurinjectie.

Prijs muren laten onderkappen

De kostprijs voor het laten onderkappen van muren bedraagt doorgaans 100 tot 150 euro per lopende meter. In sommige gevallen zal de prijs wat lager uitvallen. De prijs is voornamelijk afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het project en de conditie van de woning.

Last van opstijgend vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose