Bestaan er vochtbestrijding certificaten

Het kiezen van een aannemer die het vochtprobleem professioneel voor je kan oplossen is soms best een lastige opgave. Veel vochtexperts bieden een gratis vochtdiagnose aan en pronken met mooie reclame slogans. Maar hoe zet het met de kwaliteit? Moet zo'n bedrijf over vochtbestrijding certificaten beschikken of kan iedere aannemer zich tot vochtexpert uitroepen?

Welke vochtbestrijding certificaten zijn er?

Er is helaas géén certificaat dat specifiek bedoeld is voor vochtbestrijding. Iedere aannemer kan zich dus als vochtbestrijder aanbieden. Wel is het soms zo dat fabrikanten van vochtbestrijdingsmiddelen certificaten uitreiken aan bedrijven die het product volgens hun voorschriften gebruiken. Waar je op kunt letten bij het kiezen van een aannemer is het zogenaamde ATG certificaat en het BCCA certificaat.

ATG certificaat vochtbestrijding

Het ATG certificaat garandeert dat een bepaald product of component goedgekeurd is door de Belgische Unie voor Technische Goedkeuring in de Bouw.

Meer informatie kan je vinden op de website van het BUtgb.

In het geval van vochtbestrijding kun je er bij deze keuring van uitgaan dat het gebruikte anti-vocht product aan de normen voldoet en dat de effectieve werking ervan gewaarborgd is.

BCCA certificaat (ISO 9001)

Het BCCA certificaat zegt vooral iets over de kwaliteit van het bedrijf dat de vochtbestrijding uitvoert. Bedrijven die in het bezit zijn van dit certificaat hebben voldoende kunnen aantonen dat de bedrijfsvoering in orde is en dat aan een aantal kwaliteitsnormen is voldaan.

Een bedrijf dat BCCA gecertificeerd is, krijgt een ISO 9001 certificaat en kan hiermee aantonen dat er een audit heeft plaatsgevonden waarbij de interne processen van het bedrijf nauwkeurig zijn doorgelicht en in orde bevonden.

Zijn vochtcertificaten perse noodzakelijk?

Nee, niet alle vochtbestrijders beschikken over certificaten en dat wil niet perse betekenen dat deze bedrijven geen goed werk afleveren. Maar je doet her wel goed aan om eens wat referenties te checken. Welke projecten heeft het bedrijf zoal uitgevoerd? Hoe lang bestaat het bedrijf al? En wat zijn de ervaringen van andere consumenten? Googel ook gerust eens naar de naam van de aannemer. Indien er bedrijven zijn die het niet zo nauw nemen met de kwaliteit, zullen ze hiervoor gelijk bestraft worden in allerlei fora en zul je veel negatieve ervaringen lezen. Een kwaliteitsbedrijf heeft klanttevredenheid hoog in het vaandel staan en hier zul je dan ook weinige negatieve berichten over lezen.

Waar kan ik verder op letten?

Wanneer de aannemer bij je lang is geweest voor het stellen van een vochtdiagnose, dan hoef je natuurlijk niet direct met deze aannemer in zee te gaan. Indien je twijfelt over zijn bevindingen dan kun je altijd nog een andere vochtexpert raadplegen voor een second opinion. Het gebeurt in de praktijk nu eenmaal wel eens dat verschillende aannemers elk tot een totaal andere conclusie of oplossing voor het probleem komen en dat kan je soms honderden tot duizenden euro's schelen.

Last van vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose