Wat is de oorzaak van schimmel in huis

De belangrijkste oorzaak van schimmel is vocht. Schimmels hebben immers vocht nodig om te kunnen overleven en in een droge omgeving zullen ze dan ook niet tot ontwikkeling komen. In huis ontstaan schimmels voornamelijk door vochtige muren en door een hoge luchtvochtigheid.

Oorzaak schimmel in huis

Schimmels zijn microscopisch kleine paddenstoelen. Ze planten zich door middel van schimmelsporen voort. Deze minuscule schimmelsporen zijn onzichtbaar en komen via een open raam of deur naar binnen en blijven dan achter op de muren, plafonds, gordijnen en andere oppervlakken. Schimmels zijn dus altijd in huis aanwezig maar ze komen alleen pas tot ontwikkeling wanneer er voldoende vocht en voeding aanwezig is. Vooral in broeierige vochtige omgevingen doen schimmels het goed. Denk hierbij aan de badkamer, kelder, of een slaapkamer die niet goed verlucht wordt.

Vochtige muren als oorzaak van schimmel

Schimmels gedijen goed op vochtige oppervlakken, zoals vochtige muren en plafonds. Vochtige muren worden meestal veroorzaakt door opstijgend vocht of doorslaand vocht maar er kan ook sprake zijn van condensatie. In badkamers komen schimmels vaak voor op het plafond aangezien de waterdamp die tijdens het douchen of baden ontstaat opstijgt en condenseert tegen het plafond. Als de badkamer dan niet genoeg geventileerd wordt kan het plafond niet goed uitdrogen en kunnen schimmelsporen hier tot ontwikkeling komen.

Hoge luchtvochtigheid

Een andere oorzaak van schimmel is een hoge luchtvochtigheid. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte continu erg hoog is (hoger dan 60%) dan is de kans groot dat schimmels tot ontwikkeling zullen komen, tenzij er voldoende geventileerd wordt. In kelders bijvoorbeeld, die niet voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem, zullen er onherroepelijk problemen door condensatie ontstaan. Vooral in de nacht, wanneer de muren van de kelder koeler zijn dan overdag kunnen er grote hoeveelheden condensvocht ontstaan waardoor de muren al snel vochtig raken.

Oorzaken van schimmel bestrijden

Bij het bestrijden van schimmel zal altijd de oorzaak van het vochtprobleem aangepakt moeten worden. Welke methode daarbij het beste gehanteerd kan worden is afhankelijk van het type vochtprobleem. Indien er sprake is van vochtoverlast door opstijgend vocht is muurinjectie of onderkapping vaak de aangewezen methode. Gaat het daarentegen om doorslaand vocht dan kan het nodig zijn om de muren te impregneren. In veel gevallen zal ook een betere ventilatie uitkomst bieden omdat daarmee de luchtvochtigheid op een aanvaardbaar niveau gehouden kan worden.

Slechte hygiëne oorzaak van schimmel?

Sommige huizenbezitters denken onterecht dat schimmels in huis veroorzaakt worden door een slechte hygiëne, maar niets is minder waar. De microscopisch kleine schimmelsporen zijn overal in huis aanwezig en ook al poets je elke dag de woning, er zullen altijd sporen op muren en plafonds achterblijven. Indien je last heb van schimmel in de badkamer of keuken hoef je jezelf niets te verwijten, maar je zult vanzelfsprekend wel iets aan het vochtprobleem moeten doen. Soms kun je volstaan met een eenvoudige oplossing zoals installatie van een badkamerventilator of een dampkap in de keuken, in andere gevallen zullen er extra maatregelen nodig zijn om de oorzaken van schimmel te kunnen bestrijden.