Schimmel in kelder & vocht in kelder

Schimmel in de kelder komt erg veel voor en dat is op zich ook niet zo vreemd want in veel kelders zijn de groeiomstandigheden voor schimmels ideaal. Maar hoe ontstaat schimmel nu eigenlijk en wat kun je ertegen doen?

Hoe ontstaat schimmel in de kelder?

Schimmels zijn in principe minuscule paddenstoelen en net als paddenstoelen in de natuur hebben ze flink wat vocht nodig om te kunnen overleven. In een vochtige kelder zullen ze dus goed tot ontwikkeling kunnen komen. Schimmel in de kelder ontstaat bijna altijd als gevolg van een vochtprobleem. Veel voorkomende vochtproblemen in de kelder zijn: doorslaand vocht, opstijgend vocht en vocht door condensatie. Door deze vochtproblematiek ontstaat er een overschot aan vochtige lucht in de kelder en stijgt de relatieve luchtvochtigheid.

Gevolgen van schimmel in de kelder

Door de aanwezigheid van schimmels wordt de kelder nagenoeg ongeschikt voor gebruik. Schimmels zijn immers schadelijk voor de gezondheid en goederen die in de kelder worden opgeslagen zullen op termijn aangetast worden. Vooral papieren dozen, hout en textiel vormen een goede voedingsbodem voor schimmel. Een vochtige kelder die is aangetast door schimmels kun je in principe als verloren ruimte beschouwen. Tenzij je iets aan het probleem laat doen natuurlijk want de extra (droge) ruimte die hierdoor beschikbaar komt kun je op allerlei interessante manieren gebruiken. Bijvoorbeeld als hobbykamer of als wijnkelder.

Gratis offerte schimmelbestrijding

Schimmel in de kelder behandelen

Indien er sprake is van hardnekkige schimmel op steenachtige ondergronden dan kun je het beste een commercieel reinigingsproduct voor schimmels gebruiken om de aangetaste plekken schoon te maken. Deze middelen bevatten actieve schimmeldodende componenten waarmee voorkomen wordt dat de schimmel direct weer terugkeert. Let op: met het behandelen van muren en plafonds met dit soort middelen heb je de oorzaak van het probleem nog niet opgelost. Wil je voorgoed van schimmels in de kelder verlost zijn dan zul je dus ook de oorzaak van het vochtprobleem moeten aanpakken.

Schimmels voorkomen

Er is maar één manier om schimmelvorming definitief te voorkomen en dat is door het vochtprobleem aan te pakken en de kelder droog te maken. Schimmels kunnen immers niet in een droge ruimte tot ontwikkeling komen. Afhankelijk van de vochtproblematiek kun je een vochtige kelder op de volgende manieren laten behandelen:

Vochtvreter in de kelder

Vochtvreters kunnen effectief zijn bij het bestrijden van vocht in een ruimte maar ze zijn voornamelijk geschikt voor gebruik in kleine vertrekken en je moet de chemicaliën regelmatig vervangen omdat deze na verloop van tijd verzadigd raken met water. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om meerdere vochtvreters te plaatsen maar de kosten zullen dan als snel oplopen en je lost er het probleem alleen tijdelijk mee op. Vochtvreters zijn vooral handig in kleine ruimtes en wanneer er geen andere oplossing mogelijk is.

Gratis offerte schimmelbestrijding kelder