Wat zijn schimmels in keuken, badkamer, kelder en op muren

Schimmel in huis kan in principe overal voorkomen maar het zijn vooral de vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken of kelder waar schimmelsporen goed tot ontwikkeling kunnen komen. Maar wat zijn schimmels nu eigenlijk en wat kun je ertegen doen?

Wat is schimmel?

Schimmels komen overal voor in de natuur en het zijn in feite zeer kleine paddenstoeltjes. Ze ontstaan uit minuscule schimmelsporen die door de wind verspreid verspreid worden en die via een open raam of deur in ons huis terecht komen. Schimmels kunnen alleen in een vochtig omgeving tot ontwikkeling komen en hebben ook een voedingsbodem nodig om te kunnen overleven. Dat kan het pleisterwerk op de muur zijn maar ook behang, hout of textiel.

Welke soorten schimmels zijn er?

In huis komen vooral de volgende schimmelsoorten voor: Stachybotrys (zwarte schimmel), Aspergillus, Cladosporium en Alternaria. Deze schimmelsoorten komen niet alleen binnen maar ook buitenshuis voor. De kleur van de de schimmel varieert maar in huis treffen we vooral de zwarte en witte schimmelsoorten aan. De sporen komen via een open raam, deur of luchtrooster naar binnen en blijven dan op muren, plafonds en andere oppervlakken achter.

Zijn schimmels schadelijk voor onze gezondheid?

Ja, niet alle schimmelsoorten zijn even schadelijk maar zeker is dat schimmels in huis nadelige gevolgen hebben voor onze gezondheid. Het is vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) die stoffen produceert (myotoxinen) die schadelijk zijn bij inademing. De luchtwegen kunnen geīrriteerd raken wat vervolgens weer kan leiden tot astmatische klachten en allerlei aanverwante problemen. Ook huidirritatie en irritatie van de slijmvliezen kan optreden bij contact met deze schimmelsporen.

Gevolgen van schimmel

Schimmels zijn niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, sommige soorten brengen ook schade toe aan de oppervlakken waar ze op groeien. Daarnaast zijn ze lelijk om te zien. De zwarte plekken op de muur die erdoor veroorzaakt worden zijn lastig te verwijderen en soms is het noodzakelijk dat er een nieuwe verflaag aangebracht moet worden. Dit brengt de nodige kosten met zich mee.

Schimmel verwijderen

Schimmel kun je het beste verwijderen met een reinigingsmiddel dat speciaal bedoeld is voor het behandelen van schimmel. Zorg er bij gebruik van deze middelen wel voor dat je voldoende ventileert want de damp die erbij vrijkomt is niet gezond om in te ademen. Je kunt ook proberen om schimmel te verwijderen met een oplossing van soda. Gebruik altijd een vochtige doek of spons. Hiermee voorkom je dat de schimmelsporen verder verspreid raken in de woning. Heb je last van gevoelige luchtwegen, laat het reinigen dan over aan iemand anders. Je zult de behandeling soms meerdere malen moeten herhalen, dit is afhankelijk van het soort ondergrond en de schimmelsoort.

Voorkomen van schimmel

Schimmels kunnen niet groeien zonder vocht en de enige manier om schimmel te voorkomen is door de hoeveelheid vocht in een ruimte te beperken. Dit kun je doen door:

  • De woning elke dag goed te verluchten
  • Installatie van mechanische ventilatie
  • Problemen met vocht te laten behandelen (opstijgend vocht, doorslaand vocht, enz.)
  • De temperatuur niet te ver te laten zakken (niet lager dan 15 graden Celsius, in verband met condensatie)
  • De vochtproductie in huis te beperken (was niet binnen drogen, kookvocht beperken, enz.)
  • ...