Schimmel behandelen

Schimmel is over het algemeen goed te behandelen, zeker met speciale antischimmel middelen die je in de winkel kunt kopen maar er zijn ook nog wat huismiddeltjes die je kunt gebruiken. Om te voorkomen dat schimmels op termijn weer terugkeren is het noodzakelijk dat er iets aan de oorzaak wordt gedaan.

Schimmel behandelen met soda

Een goedkope en veilige manier om schimmelplekken op de muur te behandelen is door gebruik te maken van een soda-oplossing. Neem hiervoor vijf a zes gram soda per liter water en breng dit met een natte doek aan op de schimmel. Je kunt de oplossing eventueel ook met een plantenspuit op de aangetaste plek spuiten. Je voorkomt hiermee dat de schimmelsporen zich verder kunnen verspreiden. Poets de schimmelplek schoon met een harde natte borstel of met een vochtige spons of doek. Houd de plek goed vochtig. Gebruik handschoenen zodat de huid niet in contact komt met de schimmel. Lukt het niet in ייn keer, behandel de plek dan meerdere keren.

Schimmel behandelen met chloor (javel)

Indien een behandeling met soda niet voldoende effectief is kun je proberen om de schimmelplek te behandelen met een chlooroplossing. Gebruik hiervoor een oplossing van 1 op 10 (ייn deel chloor op 10 delen water). Dit is een vrij geconcentreerde oplossing en je dient er dus voor te waken dat je geen chloor in je ogen krijgt. Ventileer tijdens het gebruik van chloor ook voldoende want de damp is irriterend voor de luchtwegen! Gebruik rubber handschoenen en wrijf de schimmelplek in met een vochtige doek. Laat het middel even intrekken en poets dan de vlek schoon. Mogelijk moet je de behandeling de volgende dag nog een keer herhalen.

Let op: meng chloor nooit met een ander reinigingsmiddel! Hierdoor kunnen giftige dampen ontstaan die schadelijk zijn bij inademing.

Schimmelreinigers

Schimmels die zich op een ruw oppervlak bevinden, zoals voegwerk of grof pleisterwerk kunnen soms zeer lastig te behandelen zijn met soda of andere huismiddeltjes. Soms wil chloor nog wel eens uitkomst bieden maar er zijn ook speciale schimmelreinigers in de handel die zeer effectief zijn. Deze middelen bevatten schimmeldodende componenten waardoor de schimmel na behandeling minder snel zal terugkomen. Je dient de ruimte bij gebruik van deze middelen wel goed te ventileren want de damp die tijdens het schoonmaken vrijkomt is niet bevorderlijk voor de gezondheid.

Behandel altijd de oorzaak van het probleem!

Bij het behandelen van schimmel moet er zoveel mogelijk getracht worden om de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken. Schimmels zijn immers erg hardnekkig en aangezien de schimmelsporen van buiten komen is het onmogelijk om ze tegen te houden. De enige manier om schimmelvorming effectief te voorkomen is door het vochtprobleem bij de wortel aan te pakken, bijvoorbeeld door installatie van een ventilatiesysteem. Indien je dit niet doet, en je je alleen richt op het verwijderen van schimmel, zal het probleem na verloop van tijd weer terugkeren.

Tips voor het behandelen van schimmel

  • Reinig altijd nat (de schimmelsporen raken dan niet verspreid).
  • Heb je last van allergische klachten? Laat het reinigen dan over aan iemand anders.
  • Gebruik handschoenen en mogelijk een mondkapje.
  • Verlucht tijdens het reinigen de ruimte goed.
  • Pak indien mogelijk ook altijd de oorzaak van het probleem aan!