Condensatie behandelen

Problemen met condensatie komen erg veel voor, vooral in vertrekken waar veel vocht geproduceerd wordt. Door beter te ventileren is het probleem vaak goed op te lossen maar in kleine ruimtes kun je ook een vochtvreter gebruiken om condensatie te behandelen.

Condensatie behandelen door mechanische ventilatie

De meeste problemen met condensatie kunnen voorkomen worden door installatie van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit kan variëren van een eenvoudige badkamerventilator tot een volwaardig ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Ventilatiesystemen worden vaak ik vochtige kelders aangebracht omdat hier meestal geen natuurlijke verluchting mogelijk is. Het systeem bestaat meestal uit een centrale ventilatorbox waarop één of meerdere ventilatiekanalen kunnen worden aangesloten. De vochtige lucht wordt op deze manier effectief afgevoerd naar buiten waardoor problemen met condensatie tot het verleden behoren.

Condensatieprobleem? Offerte woningventilatie

Condensatie behandelen met een vochtvreter

Indien condensatie optreedt in een kleine ruimte (bijvoorbeeld een meterkast) dan kan het vochtprobleem ook behandeld worden door plaatsing van een vochtvreter. Vochtvreters zijn in feite niets meer dan een opvangbak met een rooster waarop een hygroscopisch zout wordt geplaatst. Het zout trekt vocht aan uit de lucht en dit water wordt vervolgens opgevangen in een opvangbakje. Op zich werken vochtvreters prima maar het nadeel is dat je de chemicaliën periodiek moet vervangen. Verder wordt de oorzaak van het condensprobleem er niet door weggenomen en doe je dus eigenlijk alleen aan symptoombestrijding. In kleine ruimtes heb je echter soms geen andere keuze en dan is het gebruik van een vochtvreter goed te verdedigen.

Meer isoleren betekent meer ventileren

In moderne woningen die goed zijn geïsoleerd is het van belang dat de woning goed geventileerd is. Niet alleen om condensatie te voorkomen maar ook om de luchtkwaliteit in huis te waarborgen. De overheid schrijft om deze reden bij nieuwbouwwoningen ventilatienormen voor waar je je als bouwheer aan moet houden. Een gezond luchtklimaat houdt in: voldoende zuurstof en een lage Co2 concentratie. Hoe beter de woning is geïsoleerd, des te meer je zult moeten ventileren. Door gebruik te maken van warmteterugwinning kun je dan ook nog eens flink op de stookkosten besparen.

Condensatie behandelen met een dampscherm

Indien er isolatiemaatregelen worden genomen in huis, zoals dakisolatie, is het van belang dat er aan de warme zijde van de isolatie een dampscherm wordt aangebracht. Hiermee wordt voorkomen dat vochtige lucht uit de woning in het isolatiemateriaal dringt en daar vervolgens condenseert. Vochtig isolatiemateriaal isoleert zeer slecht en het vocht dat zich ophoopt achter de isolatie is tevens slecht voor de dakconstructie. Een correcte plaatsing van een dampscherm is dus belangrijk en bij de afwerking ervan moet er goed op worden gelet dat het vochtscherm nergens doorboord wordt (schroeven, spijkers, doorvoeren van leidingen).

Wat kun je zelf doen bij condensatie?

Eenvoudige maatregelen die je zelf kunt nemen bij problemen met condensatie:

  • Maak gebruik van een dampkap in de keuken zodat het kookvocht effectief afgevoerd wordt.
  • Breng ventilatieroosters aan bij ramen en deuren.
  • Zet eens wat vaker een raam open.
  • Droog de was niet binnen of alleen in een ruimte die goed geventileerd is.
  • Schaf een badkamerventilator aan.
  • ...

Condensatieprobleem? Offerte woningventilatie