Condensatievocht in keuken

Condensatie in de keuken is een veel voorkomend en natuurlijk verschijnsel. In een keuken wordt immers een grote hoeveelheid waterdamp geproduceerd en wanneer deze damp niet effectief wordt afgevoerd kunnen er problemen door condensvocht ontstaan.

Hoe ontstaat condensatie in de keuken?

In de keuken ontstaat condensatie vooral tijdens het bereiden van de maaltijd. Tijdens het koken van bijvoorbeeld groenten of aardappelen komen grote hoeveelheid waterdamp vrij. Maar ook bij het zetten van koffie en thee wordt het nodige vocht geproduceerd. Indien deze waterdamp niet voldoende wordt afgevoerd, bijvoorbeeld via een wasemkap dan zal het vocht al snel neerslaan tegen de keukenkastjes, ramen, muren en het plafond. Problemen met condensatie ontstaan vooral in wat oudere slecht geventileerde woningen.

Condensatieprobleem? Offerte woningventilatie

Wat zijn de gevolgen van condensatie in de keuken?

In een vochtige keuken is de kans op schimmelvorming vrij groot. Schimmels groeien immers goed in vochtige ruimtes en hebben vocht nodig om te kunnen overleven. In een keuken zijn schimmels vaak waar te nemen op vochtige plekken, bijvoorbeeld op de muur of het plafond. Het gaat dan vaak om koude buitenmuren die niet zijn geïsoleerd of om muren met koudebruggen in de isolatie. Doordat de muur op bepaalde plekken koud is zal de warmte lucht hier makkelijk gaan condenseren en ontstaat er condensvocht. Wanneer er niets aan het probleem wordt gedaan zal de muur steeds vochtiger worden met beschadiging van de muurafwerking als gevolg.

Installeer een wasemkap!

Een van de meest eenvoudige manieren om condensvorming in de keuken tegen te gaan is door installatie van een wasemkap. Het meeste vocht in de keuken ontstaat immers tijdens het koken en door dit vocht mechanisch af te voeren kunnen al veel problemen voorkomen worden. Een wasemkap is niet duur en de kosten voor de installatie van de afvoer vallen alleszins mee. Het grote voordeel is dat je tegelijk ook verlost bent van nare kookluchtjes want deze worden via de wasemkap effectief naar buiten afgevoerd.

Hebben vochtvreters nut?

Vochtvreters kunnen zeker nuttig zijn maar het nadeel ervan is dat je de chemicaliën in een vochtvreter regelmatig moet vervangen. Verder zijn ze vooral geschikt voor kleine ruimtes. Indien je beschikt over een kleine keuken en er geen andere mogelijkheden zijn om de vochtige lucht af te voeren dan kun je het gebruik van een vochtvreter overwegen. Let er bij gebruik wel op dat kleine kinderen niet bij de vochtvreter kunnen want de chemicaliën zijn bij inname uiterst schadelijk voor de gezondheid.

Condensatie in de keuken behandelen?

Condensatie in de keuken kun je het beste voorkomen door installatie van een wasemkap of door installatie van een mechanisch ventilatiesysteem (bijvoorbeeld type C of D). Verder kun je proberen om de vochtproductie zo gering mogelijk te houden en de keuken tijdens gebruik goed te verluchten. Zet indien mogelijk een raam open tijdens het koken of breng een ventilatierooster in de muur aan dat je handmatig kunt openen en sluiten.

Condensatieprobleem? Offerte woningventilatie