Gevolgen condensatie

Als gevolg van condensatie kunnen de muren en het plafond in huis vochtig worden. Dit kan vervolgens leiden tot allerlei vochtgerelateerde problemen zoals de vorming van schimmels, een muffe geur en beschadiging van de muurafwerking.

Vochtige muren als gevolg van condensatie

Een van de gevolgen van condensatie is dat de muren erg vochtig kunnen worden. Vooral muren die uit een poreus gesteente zijn opgetrokken zijn hier gevoelig voor. Een muur kan tientallen liters vocht opnemen en wanneer het probleem eenmaal is hersteld kan het nog lang duren voordat de muur weer volledig is uitgedroogd. Juist om deze reden is het van belang dat vochtproblemen die door condensatie worden veroorzaakt zo snel mogelijk worden behandeld.

Condensatieprobleem? Offerte woningventilatie

Schimmel op de muur als gevolg van condensatie

Een van de gevolgen van condensatie is schimmelvorming. Schimmels komen vaak voor op binnenmuren die niet goed geïsoleerd zijn en op plafonds van slecht geventileerde ruimtes, zoals badkamers en kelders. Hoe kouder de muur, des te sneller er sprake zal zijn van condensvorming. Sommige schimmelsoorten zijn schadelijk voor onze gezondheid. Vooral de minuscule schimmelsporen die in de lucht zweven zorgen bij inademing voor gezondheidsklachten zoals hoesten en benauwdheid. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen gevoelig zijn voor deze schimmelsporen.

Beschadigd pleisterwerk en loskomend behang

Condensvocht is op termijn funest voor de muurafwerking. Vooral behang en kalkpleister zijn gevoelig voor indringing van vocht en zullen als gevolg van condensatie beschadigd raken wanneer het probleem blijft voortbestaan. Het is dus zaak om het problemen met condensatie zo snel mogelijk te laten behandelen, bijvoorbeeld door de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem.

Muffe lucht

In een vochtige ruimte, zoals een kelder die niet goed geventileerd wordt, zal het al snel gaan stinken. Deze penetrante stank wordt veroorzaakt door schimmels en bacteriën en door aantasting van de muurafwerking. Textiel zoals kleding, gordijnen en meubelstoffen zullen de muffe geur direct absorberen. De enige manier om het probleem te voorkomen is door beter te ventileren. Dat kan gebeuren door natuurlijke ventilatie (raam open, aanbrengen verluchtingsroosters) of mechanische ventilatie (bijvoorbeeld type C).

Een hoge luchtvochtigheid is slecht voor onze gezondheid

In ruimtes waar problemen zijn met condensatie zal de luchtvochtigheid te hoog zijn. Een hoge luchtvochtigheid is niet goed voor de gezondheid en bij langdurig verblijf in vochtige ruimtes kunnen allerlei lichamelijke klachten ontstaan. Benauwdheid, hoesten en pijnlijke gewrichten zijn veel voorkomende klachten. Schimmels en andere organismen zoals huisstofmijt gedijen goed in vochtige omgevingen en het zijn vooral de allergenen die ze verspreiden waar het lichaam allergisch op kan reageren. Reden te meer dus om goed te ventileren.

Condensatieprobleem? Offerte woningventilatie