Wat is condensatie
Condensatie is één van de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen in huis. Als gevolg ervan kunnen schimmels ontstaan en kan het in huis muf gaan ruiken. Condensatie ontstaat meestal door een tekort aan ventilatie waardoor een overschot aan vochtige lucht ontstaat.
Wat is condensatie?
Condensatie is een proces waarbij warme vochtige lucht afkoelt tegen een koeler oppervlak en daar neerslaat als condensvocht. Een goed voorbeeld van condensatie is een spiegel die beslaat wanneer we er tegenaan blazen. De lucht die we uitademen is warm en bevat een bepaalde hoeveelheid vocht. Wanneer deze vochtige lucht in contact komt met een koel oppervlak zal het vocht dat in de lucht is opgelost vrijkomen en neerslaan als kleine waterdruppeltjes.
Condensatieprobleem? Offerte woningventilatie
Hoe ontstaat condensatie?
Per dag produceert een huishouden van vier personen gemiddeld 10 tot 15 liter condensvocht per dag. Dit vocht ontstaat niet alleen doordat we ademen en zweten maar ook door:
- Het drogen van de was in huis
- Douchen / baden
- Koken
- Dweilen van de vloer (waarbij water verdampt)
- Lichaamsvocht
- Andere activiteiten waarbij vocht vrijkomt
- ...
In welke vertrekken komt condensatie vaak voor?
Problemen met condensatie kunnen zich in principe in elke vochtige, niet goed geventileerde ruimte voordoen. Ook in een woonkamer of slaapkamer kunnen dus problemen door condensvocht ontstaan. Ruimtes die extra gevoelig zijn voor condensatie:
- Kelder of kruipkelder (weinig ventilatie, koele wanden)
- Badkamer (hoge vochtproductie)
- Keuken (hoge vochtproductie door koken)
- ...
Wat zijn de gevolgen van condensatie?
Door condensatie kunnen de muren vochtig worden en als gevolg hiervan kunnen allerlei problemen met vocht ontstaan zoals: de vorming van schimmels, een muffe lucht in huis en beschadiging van de muurafwerking. Het is ook mogelijk dat isolatiematerialen (bijvoorbeeld in de spouw of in het dak) vochtig worden waardoor de thermische isolatie verslechtert en de stookkosten zullen toenemen. Vocht kan ook leiden tot schade aan de gebouwconstructie. Het zijn hierbij vooral de houten delen zoals steunbalken, vloerdelen en kozijnen die het moeten ontgelden. Het is om deze reden van belang dat de hoeveelheid vocht in de lucht zoveel mogelijk beperkt wordt.
Condensatie voorkomen
Problemen door condensatie kunnen eigenlijk maar op ייn manier worden voorkomen: door de hoeveelheid vocht in huis te beperken. Dat kan door middel van een betere ventilatie of door simpelweg minder vocht te produceren. Veel problemen zijn te voorkomen door een vorm van mechanische ventilatie toe te passen (type C of D) maar er zijn ook een aantal eenvoudige maatregelen die je zelf kunt nemen.
- Installeer een ventilator in de vochtige ruimtes (badkamer, keuken).
- Maak gebruik van een wasemkap in de keuken.
- Droog de was niet in een ruimte die niet goed is geventileerd.
- Zet in de ochtend een kwartier de ramen open.
- Voorzie de ramen in huis van luchtroosters.
- Verlucht de woning gedurende de dag.
Door ventilatie verbetert tevens de luchtkwaliteit
Goed ventileren is niet alleen belangrijk ter voorkoming van condensatie, je voorkomt er ook mee dat er hoge concentraties kooldioxide ontstaan. Kooldioxide (Co2) is een gas dat wij continu uitademen. Wanneer de concentratie Co2 in de lucht te hoog oploopt, kunnen we last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn en concentratiestoornissen. Door de woning goed te verluchten komt er voldoende zuurstof binnen en blijft de hoeveelheid Co2 in de lucht beperkt. Goed ventileren is dus belangrijk voor een gezond luchtklimaat in huis.
Condensatieprobleem? Offerte woningventilatie