Vochtige keldermuren

Vochtige keldermuren zorgen voor de nodige kopzorgen bij menig huizenbezitter en niet geheel onterecht want de gevolgen van vocht zijn alles behalve plezierig. Gelukkig zijn de de meeste vochtproblemen met de juiste technieken goed op te lossen.

Oorzaken van vochtige keldermuren

Vochtige keldermuren worden vaak veroorzaakt door een hoge grondwaterstand, een hoge grondwaterdruk of door gebrekkige ventilatie. Meestal zijn kelders aan de buitenzijde niet voldoende beschermd tegen de druk van het grondwater waardoor vocht in de keldermuren kan infiltreren. Bij vochtproblemen die zich voordoen in de kelder gaat het vaak om een combinatie van verschillende problemen, bijvoorbeeld doorslaand vocht als gevolg van waterinfiltratie én een gebrekkige ventilatie.

Last van vochtige kelder? Vraag hier uw vochtdiagnose

Veel voorkomende oorzaken van vochtige keldermuren: doorslaand vocht, opstijgend vocht, gebrekkige ventilatie, lekkage.

Gevolgen van vochtige keldermuren

Vochtige keldermuren leiden vaak tot een hoge luchtvochtigheid. Als gevolg hiervan zullen er schimmels op de muur ontstaan en zal de verf of het pleisterwerk door de vorming van hygroscopische zouten (salpeter) ernstig beschadigd raken. In een vochtige kelder ruikt het muf en zullen opgeslagen goederen door het vocht beschadigd raken. Dit is zonde van de ruimte want een kelder valt in principe op allerlei manieren te benutten. Verder is een hoge luchtvochtigheid niet gezond voor ons lichaam en kunnen er allerlei gezondheidsklachten ontstaan zoals pijnlijke gewrichten en problemen met de luchtwegen.

Vochtige keldermuren behandelen met een coating

Wanneer de druk van het grondwater niet al te hoog is en er sprake is van doorslaand vocht via de keldermuren, is het mogelijk om de muren te behandelen met een speciale muurcoating. Deze coatings bevatten synthetische harsen en hydraulisch afbindende bestanddelen die tezamen een ondoordringbare barrière vormen tegen vocht. Bij het gebruik van dit soort middelen is het van belang dat de ondergrond voldoende stabiel is en niet nat. Is een muur echt nat, dan is er nagenoeg altijd sprake van een lekkage in de muur en zal de bestaande bezetting eerst afgekapt moeten worden zodat het lek opgespoord en gedicht kan worden. Hierna kan de muur opnieuw bezet en gecoat worden. Dit wordt ook wel bekuiping genoemd.

Drainage van de keldermuren

Soms volstaat het niet om de muren te behandelen met een vochtwerende coating en is de druk van het grondwater dermate hoog dat het water letterlijk door de keldermuren sijpelt. Er zit dan maar één ding op, afkappen van de huidige bezettingslaag en het lek in de muur opsporen. Het lek moet dan vervolgens opgevuld worden met een snel uithardende cementmortel. De wanden van de kelder dienen vervolgens voorzien te worden van drainagematten zodat het grondwater dat alsnog insijpelt, via kanaaltjes naar een afvoerput kan worden afgevoerd.

Vochtige keldermuren als gevolg van slechte ventilatie

In veel kelders worden vochtige keldermuren veroorzaakt door een gebrekkige ventilatie. Vaak wordt gedacht dat ventilatie in een ruimte die toch niet wordt bewoond niet noodzakelijk is maar niets is minder waar. Juist in de kelder, waar het kouder is dan in de woning is het van belang dat vochtige lucht voldoende afgevoerd wordt. Deze vochtige lucht zal anders tegen de koele wanden van de kelder gaan condenseren waardoor er waterdruppeltjes ontstaan die in de muur zullen trekken. Door de kelder op natuurlijke of mechanische wijze te voorzien van ventilatie is dit probleem te voorkomen.

Last van vochtige kelder? Vraag hier uw vochtdiagnose